Esilinastub Vahur Laiapea dokumentaalfilm «Afganistan. Vangis ja vabaduses»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dokumentaalfilm «Afganistan. Vangis ja vabaduses»
Dokumentaalfilm «Afganistan. Vangis ja vabaduses» Foto: Plakat

Teisipäeval, 12. märtsil kell 18 esilinastub Filmimuuseumis Vahur Laiapea dokumentaalfilm «Afganistan. Vangis ja vabaduses». Filmi keskmes on 1980. aastal Afganistanis vangi langenud ja islamiusku astumise hinnaga ellu jäetud endine nõukogude sõdur Bahretdin Hakimov. Hakimov, afgaani nimega Sheikh Abdullah, oli lähedaste jaoks teadmata kadunud 2013. aastani. Peale mudžahiididega liitumist sõdis ta nõukogude relvavendade vastu ja liitus hiljem Talibaniga. Vahur Laiapea filmis teda Heratis 2016. aasta sügisel.

Filmi võtete jätkamisel 2017. aasta kevadel röövisid talibid Vahur Laiapea ja tema kaastöötaja Mohsini. Järgnes kaks kuud vangistust Kabulis. Kuna tööd filmiga Afganistanis ei olnud võimalik jätkata, on valminud filmis keskendutud üksnes Bahretdin Hakimovi isikule. Filmis on kasutatud mitmete välisarhiivide  materjale, mis on filmitud vahemikus 1979–1989.

Filmi režissöör, operaator ja produtsent on Vahur Laiapea. Monteerija on Urmas Sepp, helilooja Tõnu Kõrvits. Filmi tootmist rahastasid Eesti Kultuurkapital, Eesti Filmi Instituut  ja eraisikutest sponsorid. Filmi tootja on filmistuudio Ikoon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles