Sel nädalal toimub ARSi Filmifestival

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ARSi Filmifestival.
ARSi Filmifestival. Foto: Plakat

14.–15. märtsil toimub Tallinnas ARSi Projektiruumis (Pärnu mnt 154) juba kolmandat korda tasuta sissepääsuga ARSi Filmifestival, mis esitleb nüüdiskunstnike video- ja filmiloomingut nii Eestist kui väljaspoolt, kureeritud valikut «Re-Voyage» Soome interdistsiplinaarse kunstnikeühenduse MUU videoloomingu «Performance Voyage» sarjadest ning põnevaid leide Eesti Filmiarhiivist.

Filmifestival toob vaatajateni nii aastatetagused kunstnikufilmid kui ka värskelt esilinastuvad  teosed. Tänavuse festivaliprogrammi valitud filmide teemade- ja žanrivalik ning tehniline teostus on äärmiselt mitmekesine ja ei ole piiritletud kindlate märksõnadega.

«Kunstnikufilm on väga eriline ja eksperimentaalne visuaalkunsti žanr, mida enamasti näidatakse piiratud vaatajaskonnale vaid näitustel ja galeriides. Kuid tegemist on ka iseseisvate kunstiteostega, mille vaatamine suurel ekraanil avab hoopis uusi kihistusi. Vähene narratiivsus, abstraktne vaatenurk ja kontseptuaalne lähenemine on kunstnikefilmide puhul tavapärane ja paljudele vaatajatele samas harjumuspäratu, ent ootamatuid elamusi loov omadus,» selgitab AFF-i peakorraldaja Indrek Köster festivali olemust. «Kahel eelmisel aastal nägime, et mitmekesine, laiendatud programm kunstnikufilmidest pakkus publikule nii üllatavaid, harivaid kui kindlasti ka meelelahutuslikke momente,» lisab kaaskorraldaja Reimo Võsa-Tangsoo.

Osalevad kunstnikud: Dagne Aaremäe, Andre Joosep Arming ja Karl-Christoph Rebane, Janno Bergmann, Sirje Eelma, Aksel Haagensen, Ulvi Haagensen, Inga Heamägi, Johnson ja Johnson, Ashot Jegikjan, Andrus Joonas, Artjom Jurov, Kai Kaljo, Flo Kasearu, Lee Kelomees ja Ingvar Heamägi, Mari-Leen Kiipli, Karel Koplimets, Olev Kuma, Camille Laurelli, Lauri, Peeter Laurits ja Andres Lõo, Helena Lepik, Robin Ellis Meta, Marge Monko, Katariin Mudist, Marko Mäetamm, Kristina Norman, Robin Nõgisto, Per William Petersen, Bruno Quast, Kristin Reiman, Liina Siib, Aap Kaur Suvi, Johannes Säre, Six, Jaan Toomik, Mart Veelmaa, Teresa Väli ja Brigita Viik, WU Yiying ja Karthikeya Acharya.

«Re-Voyage» on Basak Senova kureeritud valik varasematest «Performance Voyage» sarjadest. «Performance Voyage» on iga-aastane rahvusvaheline videoperformance'ite sari, mida korraldab Soome interdistiplinaarsete kunstnike ühendus MUU alates 2011. aastast ja mille linastused toimuvad aasta jooksul eri riikides. «Re-Voyage'i» fookus on performance'il ja liikuval pildil, valikus on järgmiste kunstnike teosed: Heidi Kilpelainen, Scott Sandwich, Filippo Berta, Essi Kausalainen, Elina Brotherus, Marja Helander, Verica Kovaceska, Marika Orenius, Sasha Huber, Magda Gebhard.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles