Aasta betoonehitiseks kuulutati Eesti Kunstiakadeemia

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kunstiakadeemia.
Eesti Kunstiakadeemia. Foto: In Nomine

Täna toimus Eesti Kunstiakadeemias Eesti Betooniühingu poolt korraldatav «Aasta betoonehitis 2018» võitjate välja kuulutamine. Aasta betoonehitise tiitli sai eelmisel aastal valminud EKA uus õppehoone.

Žüriile jäi EKA maja puhul silma uue betoonhoone ja vanade betoonhoonete arhitektuurselt sobivalt funktsionaalne liitumine. Välja toodi ka betoonpindade katva viimistluseta jätmist, mis aitavad Eesti Vabariigi aegsetel betoonkonstruktsioonidel särada.

Eesti Kunstiakadeemia rektor Mart Kalmu sõnul on tegemist olulise tunnustusega, kuna arhitektid panustasid palju aega leides parim viis, kuidas siduda kokku erinevaid ajastuid, mis majas esile tulevad. «Uus maja on lisanud EKAle kindlasti väärtust, mis toetab õpetatavate ainete sisu ning annab tulevastele kunstnikele, disaineritele ja arhitektidele veelgi enam inspiratsiooni luua mõjukaid teoseid,» lisas Kalm.

«Aasta betoonehitis 2018» žürii esimees Aadu Kana sõnul on EKA hoone puhul tegemist 1920ndate Eesti tööstusarhitektuuri ühe parima näitega, kus eri ajastute ruumisegadus on koondatud väärikaks, kuid nooruslikuks tervikuks. «Hea näide betoonist, kui ajale vastupidavast ehitusmaterjalist,» ütles žürii esimees. 

Aasta betoonehitis 2018 – Eesti Kunstiakadeemia.

Konkursi peaauhind, arhitektuur – Kuu Arhitektid: Joel Kopli, Koit Ojaliiv, Juhan Rohtla, Eik Hermann.

Tellija auhind: Eesti Kunstiakadeemia

Konstruktori auhind: Inseneribüroo Printsiip OÜ (Tõnu Peipman, Piret Lindma, Andres Sokk, Tom Arula)

Sisearhitektuuri auhind: Pink OÜ (Tarmo Piirmets, Raul Tiitus)

Ehituse peatöövõtja: Astlanda Ehitus OÜ

Betoonitööde auhind: Maru Betoonitööd OÜ

Betooni auhind: Betoonimeister AS

Betoontoodete auhind: Framm AS, Paneelivabrik OÜ

Raketiste auhind: Peri AS, Ramirent Baltic AS

Tänavu üheksateistkümnendat korda korraldatud konkurss «Aasta Betoonehitis» on ellu kutsutud, et tutvustada avalikkusele betooni avaraid kasutusvõimalusi ning tunnustada neid inimesi, kes oma ideede ellurakendamiseks on kasutanud kodumaist ehitusmaterjali – võimalusterohket ja hästivormitavat betooni.

Tänavusele konkursile laekus 23 tööd. Konkursile sai esitada 2018. aasta jooksul tellijale üle antud betoonehitisi ja neis kasutatud konstruktsioone ja menetlusi.

«Aasta Betoonehitis 2018» võistluse žüriisse kuulusid esindajad Eesti ehitusala liitudest: Eesti Arhitektide Liidust – Peeter Pere, Eesti Betooniühingust – Kalev Ramjalg, Eesti Ehitusettevõtjate Liidust – Indrek Peterson, Eesti Ehitusinseneride Liidust – Indrek Laul, Eesti Ehituskonsultatsiooniettevõtete Liidust – Andres Saar, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidust – Enno Rebane, Aadu Kana, žürii esimees, samuti ehitusajakirjanike esindajad – Eva Kiisler, Äripäeva ehitusväljaannete peatoimetaja, Liivi Tamm ajakirjast EhitusEST, ning Soome arhitekt Maritta Koivisto ajakirjast Betoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles