Rahvusooper Estonia uueks kunstiliseks juhiks sai Vello Pähn

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusooper Estonia uueks kunstiliseks juhiks valiti Vello Pähn.
Rahvusooper Estonia uueks kunstiliseks juhiks valiti Vello Pähn. Foto: Peeter Langovits

Rahvusooperi nõukogu otsustas käesoleva nädala teisipäeval toimunud koosolekul kinnitada rahvusooper Estonia loominguliseks juhiks alates 1. augustist 2012 Vello Pähni.

Rahvusooperi nõukogu esimehe Eri Klasi sõnul pakkus Vello Pähni kandidatuuri välja Estonia praegune loominguline juht ja peadirigent Arvo Volmer, kes jätkab oma ametis kuni 2012. aasta augustini.

«Kaheksa aastat on pikk periood, Volmer on selle ajaga teinud väga head tööd ning nüüd ootavad teda uued väljakutsed. Kindlasti näeb teda aga ka tulevikus rahvusooperi dirigendipuldis,» ütles Klas.

«Vello Pähn, kes on üks suurema teatripagasiga Eesti dirigent üldse, on olukorraga teatris tutvunud. Koos peadirektoriga on arutatud loomingulisi plaane ning juba märtsis dirigeerib Pähn Estonias «Cyrano de Bergeraci» etendusi. On väga tore, et «kadunud poeg» on otsustanud oma elu siduda koduteatriga,» lisas Klas.

Vello Pähn oli Rahvusooper Estonia dirigent aastatel 1982–94 ning nüüdseks on temast saanud hinnatud dirigent kogu Euroopas. Ta on juhatanud etendusi Opera National de Paris’, Hamburgi Riigiooperis, Dresdeni Semperoperis, Berliini Staatsoperis, Stuttgardi Riigiooperis, Berliini Deutsche Oper’is, Milano La Scalas, Napoli Teatro San Carlos, Viini Riigiooperis, Göteborgi Ooperis, Leipzigi Ooperis, Den Norske Opera’s Oslos, Kopenhaageni Kuninglikus Ooperis ja Soome Rahvusooperis.

Lisaks on ta juhatanud orkestreid Itaalias, Prantsusmaal, Venemaal, Jaapanis, USAs, Kreekas, Rootsis, Lätis, Soomes, Taanis, Hispaanias ja mujal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles