Ainult täna: märstiküüditamise meenutusõhtu Vabamus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüdivaguni ruumiinstallatsioon püsinäitusel “Vabadusel ei ole piire”.
Küüdivaguni ruumiinstallatsioon püsinäitusel “Vabadusel ei ole piire”. Foto: Raul Mee

Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu meenutab täna märtsiküüditamist filmi- ja vestlusõhtuga koos Leelo Tungla ja David Vsevioviga.

25. märtsil möödub 70 aastat märtsiküüditamisest. 1949. aasta märtsis viisid Nõukogude Liidu võimud viie päeva jooksul läbi inimeste massilise ümberasustamise kaugetesse Siberi avarustesse. Oma kodu pidid sunniviisiliselt maha jätma üle 22 000 eestimaalase. 

Okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu korraldab märtsiküüditamise meenutamiseks 25. märtsil algusega kell 18 filmi- ja vestlusõhtu koos Leelo Tungla ja David Vsevioviga, kes arutlevad ajastu üle, mil inimlikkust nappis. Arutelule järgneb Tungla raamatu «Seltsimees laps» ainetel Moonika Siimetsa loodud samanimelise mängufilmi vaatamine. «Märtsiküüditamine on üks traagiline sündmus nende paljude seast, mis saavad võimalikuks, kui võim ja koos sellega inimeste saatused loovutatakse diktaatorite kätesse,» rääkis David Vseviov.

Muuseumi programmijuht Aive Peil sõnas, et märtsiküüditamine on Eesti ajaloo üks traagilisemaid sündmuseid, mis ilmestab hästi mittevaba riigi toimemehhanisme. «Demokraatlikus ja vabas ühiskonnas on sellised teod täielikult välistatud, totalitarismis on need aga argipäeva ja riigi juhtimise pärisosaks,» rääkis Peil.

Filmi- ja vestlusõhtule on oodatud ka vaegnägijad- ja kuuljad. Vestlus tõlgitakse viipekeelde ning film linastub paralleelselt kahes ruumis: koos kirjeldustõlkega ning eestikeelsete subtiitritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles