Tähistatakse Ago-Endrik Kerge juubelit

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Lugu sõdurist», 1963. Endrik Kerge (Kurat)
«Lugu sõdurist», 1963. Endrik Kerge (Kurat) Foto: Rahvusooper Estonia

Rahvusooper Estonia tähistab kauaaegse estoonlase Ago-Endrik Kerge 80. sünnipäeva  «Minu veetleva leedi» etendusega.

Täna, 10. aprillil tähistab Rahvusooper Estonia tantsija, ballettmeistri, lavastaja ja näitleja Ago-Endrik Kerge 80. sünnipäeva oma menulavastusega «Minu veetlev leedi».

Suuremat intervjuud juublikariga lugege siit. 

Lavastaja Ago-Endrik Kerge on öelnud: «Selle muusikali juures võlus mind eelkõige klassika. Tükid, mis on olnud laval kümneid ja isegi sadu aastaid – neil on oma väärtused ja omadused, mis lubavad neid erinevatel aegadel erinevale publikule ikka ja jälle mängida. /…/ Tulevad uued lavastajad ja uued noored näitlejad ning neil on alati midagi uut publikule öelda. Ka mina püüan oma lavastust natuke teistmoodi teha, sest inimlikke suhteid võib mitut moodi lahata, inimtunnete diapasoon on niivõrd mitmekesine ja rikas, et see võimaldab erisuguseid lahendusi.»

Juubeliõhtul on publiku ees Janne Ševtšenko, René Soom, Priit Volmer, Riina Airenne, Helgi Sallo jt. Dirigeerib Jüri Alperten.

«Rigonda», 1960. Endrik Kerge (Ako). Tiiu Randviir (Nelima)
«Rigonda», 1960. Endrik Kerge (Ako). Tiiu Randviir (Nelima) Foto: Rahvusooper Estonia

Ago-Endrik Kerge lõpetas 1959. aastal Tallinna Koreograafiakooli ning jätkas balletitantsijana Estonia teatris (1959–1967) ja Leningradi Music Hallis (1967–1969). Seejärel pöördus Kerge tagasi Estoniasse, kus ta jätkas balletisolistina. Ta lõpetas Tallinna Riikliku Konservatooriumi 1969. aastal lavakunsti erialal. Ta äratas tähelepanu August Kitzbergi „Kosjasõidu“ lavastuse uudse lahendusega ning asus näitejuht-lavastajana tööle Tallinna Riiklikku Akadeemilisse Draamateatrisse. Aastatel 1985–1990 oli ta Vanemuise teatrinäitejuht.

Lavastaja Ago-Endrik Kerge «Minu veetleva leedi» proovis.
Lavastaja Ago-Endrik Kerge «Minu veetleva leedi» proovis. Foto: Harri Rospu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles