Sel nädalavahetusel toimuvad Koolitantsu finaalkontserdid

Kultuuritoimetus
Copy
Koolitants 2019 Pärnumaa eelvoor.
Koolitants 2019 Pärnumaa eelvoor. Foto: Anni Ulm / Koolitants

Suurim koolinoorte tantsuloomingufestival Koolitants tähistab 13. ja 14. aprillil veerandsajandat hooaega finaalkontsertidega Paide Muusika- ja Teatrimajas. Traditsiooniliselt esinevad finaalis tantsustuudiod ja -koolid kõikidest maakondadest, tuues lavale parimad näited seitsmes erinevas tantsužanris – laste-, tänava-, show-, jazz-, kaasaegse, kooli ning eesti ja rahvaste tantsu žanris.

Maakondlike tantsupäevade žürii koosseisus Raho Aadla, Maarja Pruuli ja Kaja Kreitzberg vaatasid jaanuarist kuni märtsi keskpaigani toimunud maakondlikel tantsupäevadel ära pea seitsesada tantsu enam kui kuue ja poole tuhande noore tantsija esituses ning valisid finaalkontsertidele välja neist  sada viis.

Finaalkontsertidel hindab tantse viieteistkümneliikmeline žürii, kuhu kuuluvad  tantsužanrite praktikud, tantsuteoreetikud ning -korraldajad. Kõikides žanrites ning vanuseastmetes kuulutab žürii välja kuni kolm nominenti ning laureaaditiitli. Lisaks kuulutatakse viimase kontserdi lõpul TV6 otsesaates välja Koolitants 2019 rahva lemmik. Esmakordselt tunnustab Eesti Noorte Tantsu Ühingu noortest tantsijatest koosnev žürii oma lemmikuid ning Eesti Tantsukunsti ja Tantsuhariduse Liit kuulutab välja tantsuõpetajate tunnustuspreemiad.

Žürii otsuste tegemise ajal on võimalik näha üle-eestilise noorte tantsukompanii Koolitantsu Kompanii eelmisel sügisel esietendunud tantsulavastust «Ärka üles». Lavastust esitavad kakskümmend viis eri tantsukoolides õppivat noort tantsijat ning see on pühendatud Eesti Vabariigi sajandale sünnipäevale. «Ärka üles» koreograafid on Maarja Pruuli ja Kadi Aare.

Mustpeade majas 1994. aastal alguse saanud Koolitantsu festival on aastate jooksul kasvanud noorte tantsijate oodatuimaks iga-aastaseks tantsusündmuseks, mis koondab tuhandeid esinejaid ning sadu tantsuõpetajaid. Koolitantsult on välja kasvanud pea kõik koduses tantsuvaldkonnas tegutsejad. Festival väärtustab avatud ja laia silmaringiga vaadet tantsukunstile ning teeb koostööd tantsukunsti ja -hariduse erialaliitudega.

Koolitants 2019: tants on suurem kui elu – finaalkontsertide ajakava:

Laupäeval, 13. aprillil kell 11.30 algklasside lastetantsud, eesti ja rahvaste tantsud, kooli tantsud, Koolitantsu Kompanii lavastus «Ärka üles».

Laupäeval, 13. aprillil kell 18.30 kaasaegsed tantsud, show-tantsud, Koolitantsu Kompanii lavastus «Ärka üles».

Pühapäeval, 14. aprillil kell 12.00 mudilaste lastetantsud, tänavatantsud, jazz-tantsud, rahva lemmiku valimine.

Kontserte juhib Kadri Toomsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles