Raadioteatri näitlejapreemia laureaat 2018 on Jan Uuspõld

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Uuspõld.
Jan Uuspõld. Foto: Priit Simson

Raadioteatri sünnipäeva traditsioonina kuulutati täna välja näitlejapreemia parima osatäitmise eest kuuldemängus või järjejutu lugemise eest. Tänavu pälvis Raadioteatri näitlejapreemia Jan Uuspõld A. H. Tammsaare romaani «Põrgupõhja uus Vanapagan» lugemise eest järjejutuna.

«Jan Uuspõld on tabanud teose filosoofilisi kihte, kuid loonud samas nõtkete hääleliste ümberlülitustega nüansirikkaid karaktereid ja meeleolusid,» iseloomustab Raadioteatri  peatoimetaja Tiina Vilu näitlejapreemia laureaati, kelle jaoks «Põrgupõhja uus Vanapagan» oli esimene kord lugeda järjejuttu.

2018. aastal kuulajateni jõudnud ja palju positiivset vastukaja pälvinud järjejutt annab Jan Uuspõllu hääle läbi ehedalt edasi nii Kaval-Antsu demagoogiat, Põrgupõhja Jürka õndsaks saamise usku kui ka Jürka ja Juula puhtsüdamlikku armastust. «Jan Uuspõllu esimene järjejutulugemine, «Põrgupõhja uus Vanapagan» jääb meie heliarhiivis Eesti kirjandusklassika kullafondi,» rõõmustab Tiina Vilu.

Jan Uuspõldu seob Raadioteatriga pikk koostöö, näitlejapreemia on saanud ta ka aastal 2001 kolme erineva kuuldemängurolli eest. Kuuldemängurolle on Uuspõllul kümmekond, sh viimati aastast 2019, kui Jan Uuspõld osales koos Elina Purdega Raadio 2 jaoks valminud kuuldemängusarjas popmuusika ajaloost «9 laulu». Uusim tema loetud järjejutt on Hendrik Groeni «Ela ja lase elada».

Esimest korda andis Raadioteater näitlejapreemia välja 1998. aastal, mil Raadioteater tähistas 70. sünnipäeva. Esimese näitlejapreemia pälvis Aarne Üksküla, aastate jooksul on auhinna saanud teiste seas Kalju Orro, Helene Vannari, Arvo Kukumägi, Anu Lamp, Tambet Tuisk, Tõnu Oja, Rein Oja jt. Näitlejapreemia antakse möödunud hooaja parima osatäitmise eest kuuldemängus või järjejutu lugemise eest. Preemia eesmärk on jäädvustada kuuldemängude pikka traditsiooni eesti kultuuris ja väärtustada avalikkuse silmis näitlejate tööd kunstilise sõnaga raadios.

Näitlejapreemia laureaat avalikustatakse traditsiooniliselt 12. aprillil, raadioteatri rajaja Felix Moori sünniaastapäeval, mida ka Raadioteater oma sünnipäevana tähistab. Pidupäeva kulminatsioonina tuleb täna otseülekandes esmaesitlusele uus kodumaine koguperekuuldemäng «Kusti», mis kõlab kell 17.05 Vikerraadios ja on videoülekandes jälgitav ERRi kultuuriportaalis.

Valik Raadioteatri näitlejapreemia laureaadi Jan Uuspõllu esitusi:

Järjejutt: A.H. Tammsaare «Põrgupõhja uus Vanapagan» (Raadioteater 2018):

Järjejutt: Hendrik Groen «Ela ja lase elada» (Raadioteater 2019):

Kuuldemäng: Ervin Õunapuu «Õhtueine Emmauses» (Raadioteater 1999)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles