Tallinnas tuleb Jaapani animatsiooni ja elustiili filmifestival

Kultuuritoimetus
Copy
JAFF 2019.
JAFF 2019. Foto: Plakat

12.–22. aprillini rikastab Tallinna kultuurielu 13. JAFF – Jaapani animatsiooni ja elustiili filmifestival, mille fookus sel korral on tehisintellektil ja kokandusel.

Kinos Artis tuleb näitamisele 20 filmi, mis puudutavad väga erinevaid teemasid nagu ajas rändamine, virtuaalsesse arvutimängu lõksu jäämine, tehisintellekt, köögikunst, koletised, maagid ja palju muud. Kavas on vaatamisväärset nii tõsiusksetele animefännidele kui neile, kes on Jaapani kino alles avastama hakanud.

Festivali avab Jaapani ja Hiina animaatorite ühistöö "Nooruse maitsed". Filmi eksklusiivsed ülemaailmsed õigused kuuluvad Netflixile ja JAFF pakub unikaalset võimalust vaadata seda suurel ekraanil.

Seekordseks põhifilmiks on Jaapani uue põlvkonna juhtiva animaatori Mamoru Hosoda uus film "Mirai tulevikust", mille kangelased on taas ajas rändamas. Film kandideeris parima täispika animafilmi Oscarile ja  Kuldgloobusele.

Kohal on ülivärske dokumentaalfilm "Tere, tehisintellekt!", mis esilinastus Berliini filmifestivalil ja Jaapani-Prantsuse koostööfilm "Ramenipood", mis osales sama festivali eriprogrammis. Kavas on ka Kuldse Palmioksa võitja, Hirokazu Kore-eda film "Poevargad".

Eriprogramm "Versus" jätkab mangadel ja animeseriaalidel põhinevate mängufilmide linastamise traditsiooni. Jaapani koomiksid on end välja murdnud isegi Hollywoodi. Tänavuse programmi silmapaistvaimaks filmiks saab "Gintama 2".

Kindlasti väärib tähelepanu eriprogramm „How It's Made”. Eelmise JAFF-i külalisfilm "Armastusega Vincent" oli väga edukalt levis ja nüüd proovime avada filmi tootmise saladusi dokumentaalfilmis "Armastusega Vincent: Võimatu unistus", et näha, kuidas režissöörid Dorota Kobiela ja Hugh Welchman juhendasid 125 maalikunstnikust koosnevat tiimi, kes pidid 70 Vincent van Goghi maali põhjal tooma ekraanile esimese üleni õlimaalidest koosneva täispika mängufilmi.

Dokumentaalfilm "Jomonist võlutud" avab aga ukse Jaapani ajastusse, millest pole kuigi palju teada. Pärast filmi toimub saalis kohtumine Shindo® meetodi looja, jaapanlanna Kazuko Kuratomiga.

Lisaks Artisele möllab JAFF 20.–21.04 Tallinna Kultuurikatlas, kus toimub JAFFi eriüritus J-Zone, mis vahetab välja vana hea AnimeMöllu ja on inspireeritud Jaapani kultuurist ja elustiilist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles