Jazzkaar sai võimsa avapaugu

Kultuuritoimetus
Copy

Juubelit tähistav festival Jazzkaar alustas  19. aprillil juba 30. korda. Pidustused avasid Kirke Karja ja Mingo Rajandi kontsert «Jazzkaar 30: Erkki-Sven Tüür & Lepo Sumera rewrite» Vabal Laval Telliskivi Loomelinnakus.

Festivali avaõhtu kontserdid oli suurele reedele kohaselt sisekaemuslikud rännakud muusikamaailma. Festivaliks taasavatud Punase Maja esimene kontsert kuulus uut albumit «Õhtulaulud» esitlevale imelisele lauljale Liina Saarele. Õhtule pani punkti Lenna Kuurmaa & Mick Pedaja öökontsert Vabal Laval hingepihtimusliku muusikaga mõlemalt artistilt. 

Avanädalavahetusel pakuvad põnevust showcasekontsert, kus esinevad Madis Muul Hextet, Liisi Koikson ja Peep Kallas Trio; Saksamaa tipp-pianist Martin Kohlstedt, prantslaste elegantne ansambel Spring Roll, Hollandi tantsumuusika live-meistrid Jungle By Night, uut albumit esitlev särtsakas Sofia Rubina ja mitmed aktuaalsed jazzijutud. Pühapäev on traditsiooniliselt tasuta kontsertide päeva päralt. Sel aastal toimub Telliskivi Loomelinnaku ning Vabaduse väljaku ümbruses, kus tähistatakse ühiselt ka Georg Otsa nimelise Muusikakooli 100. sünnipäeva, enam kui 40 üritust. 

Festivali Jazzkaar kunstilise juhi Anne Ermi sõnul näitab juubelisünnipäev kuivõrd tugevaks ja omanäoliseks on Eesti jazz nende aastatega kasvanud, millest annab tunnistust muusikute sisukas looming. «Jazzkaarel toimub 9 eesti jazzmuusikute albumi esmaesitlust. Festivali raamivad kaks rewritekontserti, kus Eesti tippmuusikutelt saavad uue hingamise nüüdisklassika ja 1990. aastal kõlanud jazzilooming. Jazz ongi alati uus ja kordumatu,» lisas Erm.

Janar Ala soovitusi loe siit.

19. – 28. aprillini toimuva festivali Jazzkaar kavas on üle 80 kontserdi Tallinnas, Tartus, Pärnus, Viljandis, Kuressaares, Narvas, Laitses, Haapsalus, Raplas, Rakveres ja Murastes. Lisaks kontserdisaalidele jõuab Jazzkaar ka muusikasõprade kodudesse. Jazzmuusika kõlab tänu ulatuslikule linnaruumiprojektile veel kohvikutes, haiglates, rongides, trammides ning erinevates ootamatutes kohtades. 

Jazzkaar 2019 peaesinejad on Bobby McFerrin, John Scofield, Joshua Redman ja Judith Hill. Mitte ühelgi varasemal aastal pole Eesti artistid esitlenud festivalil nii arvukalt oma värsket loomingut –jazzisõpradeni jõuab üheksa uut albumit. Festivali koduks on juba viiendat aastat Telliskivi Loomelinnak. Sel aastal ootab publikult värskelt renoveeritud Punane Maja. 

Faktid festivalist Jazzkaar:

  • Festival Jazzkaar tähistab sel aastal 30. sünnipäeva
  • Jazzkaare põhiprogrammis toimub enam kui 80 kontserti, kokku leiab aset festivali ajal ligi 180 üritust
  • Jazzkaar jõuab lisaks Tallinnale veel kümnesse linna: Tartu, Pärnu, Viljandi, Kuressaare, Haapsalu, Rapla, Narva, Laitse, Muraste (kodu), Rakvere (kodu)
  • Jazzkaare koduks on 5. aastat Telliskivi Loomelinnak, mis tähistab koos Jazzkaarega 10. sünnipäeva
  • Jazzkaare linnaruumiprojekt toimub 10. korda
  • Jazzkaarel tähistab 40. sünnipäeva Maria Faust ekstreemjazzipäevaga «JK30 & MF40» 
  • Jazzkaart aitab korraldada 150 vabatahtlikku 
  • Koos Jazzkaarega on sel aastal ümmargused sünnipäevad ka mitmetel partneritel: Viru Keskus tähistab 15. sünnipäeva ja Tallink tähistab 30. sünnipäeva

Maria Fausti suurt intervjuud saab siit luegada. 

Festivali Jazzkaar peasponsorid on JURA, Jazz Pesulad ja Eesti Päevaleht. Aastasponsorid on My City Hotel, BMW, Tallink ja Aktaprint. Bobby McFerrin “Gimme 5” kontserti esitleb Viru Keskus. Festivalikeskust aitavad püstitada Prike ja Telliskivi Loomelinnak, kohvikupartner on Reval Café ning toetavad Overall, MyFitness, Kodupaber, NOBE ja ERR. Oma maade muusikuid aitavad Eestisse tuua Iisraeli Suursaatkond, Rootsi Suursaatkond, Goethe Instituut Eestis, Prantsuse Instituut ja Ungari Instituut. Festivali toetavad Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital ja Tallinna linn.

Vaata kava www.jazzkaar.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles