Eduard Wiiralti stipendiumi pälvis Paul Kuimet

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduard Wiiralti tööd Eesti Kunstimuuseumis.
Eduard Wiiralti tööd Eesti Kunstimuuseumis. Foto: Toomas Huik

Kultuuriminister Rein Lang kinnitas tänavuse Eduard Wiiralti stipendiumi saajaks Eesti Kunstiakadeemia fotograafia magistrandi Paul Kuimeti, stipendium antakse pidulikult üle Paul Kuimeti näituse avamisel Tallinna Kunstihoone galeriis kolmapäeval, 21. detsembril kell 18.

Stipendiaadi valimisel hinnati taotlejate loomingulist tegevust ja stipendiumi kasutamise eesmärke, Kuimeti puhul hindas stipendiumikomisjon kõrgelt tema professionaalset lähenemist, tööde ühtlaselt kõrget taset ja küpset analüütilist kunstnikupositsiooni, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

Eesti Kunstiakadeemia üliõpilane Paul Kuimet (sündinud 1984) on varem õppinud filmi ja videot Ida-Londoni Ülikoolis ja Balti Filmi- ja Meediakoolis, täiendanud end fotograafia alal Helsingi Aalto Ülikooli Kunsti- ja Disainikoolis, lõpetanud Eesti Kunstiakadeemias fotograafia bakalaureuseõppe ja jätkab samas magistrantuuris.

Peagi avab Paul Kuimet oma kolmanda isikunäituse Tallinna Kunstihoone galeriis ja esitleb esimest kunstnikuraamatut In Vicinity. Kuimeti senist loomingut iseloomustab urbanistliku keskkonna hoolikas, sotsiaalselt tundlik jälgimine, puhas detailitäpne pildikeel ning tugev kontseptuaalne lähtepunkt.

3000 euro suuruse stipendiumi eesmärk on edendada kunstiüliõpilaste iseseisvat õppe- ja loomingulist tööd ning võimaldada enesetäiendamist välisriikides. Lisaks stipendiumile saab võitja Eesti Kunstimuuseumilt (EKM) kingiks muuseumi kuldkaardi, mis annab selle omanikule eluaegse tasuta külastusõiguse kõigis EKM muuseumides.

Eduard Wiiralti stipendiumi saab taotleda üliõpilane, kes õpib kujutava kunsti erialadel või kasutab oma loometöös kujutavale kunstile omaseid väljendusvahendeid ning tehnoloogiaid. Vähemalt teise kursuse üliõpilane peab õppima täiskoormusega riiklikult tunnustatud õppekaval ning olema loominguliselt aktiivne.

Stipendiumikomisjoni kuuluvad Eesti Kunstiakadeemia, Tartu Kõrgema Kunstikooli, Tartu Ülikooli, Eesti Kunstnike Liidu, Kultuuriministeeriumi, Kumu kunstimuuseumi ning eragaleriide esindajad. Kultuuriministeeriumile esitati sel aastal 20 stipendiumitaotlust.

Wiiralti stipendiumi makstakse kunstniku teoste kasutamise eest kogutud autoritasudest alates 2004. aastast ja seda anti tänavu välja 7. korda. Kultuuriministeerium on Eduard Wiiralti autoritasude seadusjärgne pärija.

Seni on Wiiralti stipendiumi pälvinud:
2004: Alvar Reisner, EKA maali III kursus
2005: Merike Estna, EKA interdistsiplinaarsete kunstide magistrant
2006: Flo Kasearu, EKA maali III kursus, Eike Eplik, TKK skulptuuri IV kursus
2007: Villem Jahu, Martinus Daane Klemet, Maris Palgi
2008: Laura Põld, Eva Labotkin, Einike Leppik, Olivia Verev, Veiko Klemmer, Margus Tamm, Eva Jakovits
2009: Sigrid Viir, Laura Toots, Lauri Koppel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles