Põhjala tehas täitub laupäeval kontsertide, kunsti ja disainiga

Kultuuritoimetus
Copy
Põhjala tehas
Põhjala tehas Foto: Kalle Veesaar

Laupäeval, 11. mail kell 11 avab Kopli poolsaarel asuv Põhjala tehas terveks päevaks linnarahvale uksed, kutsudes avastama kunagise kummitehase lugu, kogema selle tänast pilti ja kaasa mõtlema tuleviku teemal. Päeva jooksul toimuvad kontserdid, ekskursioonid, töötoad, Arvamusfestivali ideeringlus ja paljud muud väärtuspõhised algatused.

MTÜ Põhjala tehas liikme ja ürituse ühe korraldaja Jaanika Siiroja sõnul on tegu omamoodi ainulaadse verstapostiga tehase ajaloos, kuna nii mastaapselt pole ala huvilistele kunagi avatud olnud. «Oleme viimastel kuudel korraldanud vähesel hulgal ekskursioone ja avastusretki tehase seinte vahele ja tõdeme aina enam, et inimeste huvi vanade tehase hoonete nende ajaloo ja tegemiste vastu on suur. Seetõttu hakkabki tehase süda 11. mail põksuma ja ala täitub terveks päevaks elu ja meluga. See on eksklusiivne võimalus tulla uudistama tehast läbi erinevate tegevuste, algatuste ja paikade.»

Ürituse «Põhjala tehas ärkab ellu» programmist leiab erinevaid kontserte, ekskursioone, kunsti, disaini, töötubasid ja muid Põhjala tehase väärtustega haakuvaid algatusi. Eraldi on tegevusi ka lastele ja noortele. Ürituse kaaskorraldaja Laura Loit selgitas, et eesmärk on päev täita erinevate kaasavate loometegevuste või kogukondlike algatuste rütmis. Nii kuuleme näiteks kogukonnalaval esinemas peamiselt Põhja-Tallinnast pärit musikaalseid noori, disainikoridoris aga saab tutvuda Eesti disaineritega, kuulata nende lugusid ning töötubades ka ise disainikunsti loomisel kätt proovida.

Jaanika Siiroja lisas, et üritus annab võimaluse kaasa mõelda ja sõna sekka öelda. «Näiteks toimub meil Arvamusfestivali miniversioon, kus arutletakse loominguliste algatuste ja kogukondade tekke üle, nende mõjust linnadele ja inimestele ning Põhjala tehase tuleviku üle. Põhjala tehas ei ole täna veel kaugeltki valmis ning on alles oma nägu kujundamas. Seetõttu kutsumegi nii külalisi ürituse päeval Tulevikukohvikus kui ka hiljem kõiki huvilisi sõna sekka ütlema, milliseid uusi algatusi Põhjala tehases tulevikus sündida võiks.»

 Ühe päeva jooksul toimub Põhjala tehases erinevaid muusikalisi ja kunstilisi ettevõtmisi:

●      Laternamatkade ekskursioonid viivad tehase erinevatesse põnevatesse paikadesse, kuhu pääseb vaid giidiga (vajalik eelregistreerimine).

●      Kogukonnalaval astuvad üles Põhja-Tallinna noortekeskuse noored andekad muusikud

●      Disainikoridoris saab tutvuda Eesti disainerite loominguga ning osaleda töötubades

●      Toimub Arvamusfestivali ideeringlus ja Tulevikukohvik

●      Uksed avavad Põhjala tehase ruumides tegutsev seljakotibränd MÄRSS ja Põhjala tehase alale kerkiv uus loovruum Angaar Instituut.

●      Külla ootab sel päeval esimest korda avalikkusele uksed avav pop-up suvebaar Botik koos rohelise salaaiaga.

●      Vanas tootmisangaaris visuaalrännaku saatel toimuv öökontsert kutsub kuulama viiuldaja Carmen Lindami loomingut.

Täpsema üritusel toimuvaga saab tutvuda ürituse Facebooki lehel - bit.ly/Pohjalatehas.

Põhjala tehas on Kopli poolsaarel, Marati 5 asuv endine kummitoodete tehas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles