Muuseumiöö toob palju ekskursioone üle terve Eesti

Kultuuritoimetus
Copy
Muuseumiöö Valga Muuseumis.
Muuseumiöö Valga Muuseumis. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Laupäeval, 18. mail toimuval üle-eestilisel Muuseumiööl avavad rohkem kui 210 paika oma uksed viieks tunniks ja täiesti tasuta – toimub järjekorras üheteistkümnes Muuseumiöö, mis sel korral kannab pealkirja "Öös on mustreid". Lisaks muuseumitele on avatud kümned arhiivid, galeriid, mõisad ja kirikud, ent sel aastal on plaanis ka mitmeid ekskursioone ja bussiretki, mis kutsuvad avastama kultuuripärandit, millest muidu iga päev mööda kõnnime või sõidame.

Tallinnas viivad Gustav Adolfi Gümnaasiumi õpilasgiidid huvilisi uurima Tallinna vanalinna – kavas on kaks erinevat marsruuti, Toompea ja all-linn. Tartus toimub Tartu Kutsehariduskeskuse õpilaste ekskursioon “Ukselt uksele”. Narvas otsitakse vanalinna ja bastionite ekskursioonil kadunud linna.

Nagu varasematel aastatel, on ka tänavu Muuseumiöö programmiga liitunud uusi põnevaid paiku – esmakordselt on muuseumiööl publikule avatud MOMU Mootorispordi muuseum Turbas, oma uues ainulaadse arhitektuuriga hoones ootab öölisi Arvo Pärdi Keskus ja publikut ootab ka Patarei vangla.

Pärast paariaastast pausi on Mustamäel muuseumiööl taas avatud Tallinna Tehnikaülikooli muuseum, kus toimub robotite demonstratsioonesinemine. Publiku suureks rõõmuks on programmis aga ka igaaastased suurlemmikud nagu Eesti Bussiajaloo Selts, kes korraldab oma ajalooliste bussidega tasuta ringsõite Tallinna Bussijaamast, Eesti Tervishoiu Muuseum, kus saab tutvuda inimkehal ja kehas leiduvate mustritega ning Eesti Ajaloomuuseum Tallinnas Maarjamäe lossis ootab külastajaid Eesti esimene sündmusnäitus “Vali parem minevik”, kus saab rännata ajas tagasi 1992. aastasse.

Eesti Panga Muuseumis ootab juubelihõnguline programm - avastada saab rahamustreid! Eesti Jalgrattamuuseumis Järvamaal on avatud näitus "Mustrid jalgratastel - ketiratas kui kunst" ning aerofotogaaf Andres Tarto näitab vahvaid mustripilte Eestimaast 1000 jala kõrguselt vaadatuna.

Korraldajad panevad huvilistele südamele, et tehes plaane väiksemate muuseumite külastamiseks heidaksid huvilised pilgu peale öö programmile, sest nii pisemates kui ka populaarsemates muuseumites on Muuseumiööks või eriekskursioonideks vaja end sageli ette kirja panna.

Programmis osalevad muuseumid ja teised organisatsioonid - mõne erandiga - avavad Muuseumiööl oma uksed kell 18-23 ning sel ajal on sissepääs tasuta. Kõige parema ülevaate sellest, mis igas programmis osalevas muuseumis täpselt toimub, leiab aadressilt https://programm.muuseumioo.ee.

Muuseumiööd korraldavad igal aastal koos Eesti muuseumid ja Eesti Muuseumiühing ning ICOM Eesti. Esimesel korral oli muuseumiöö juhtlauseks "Öös on asju", 2010. aastal "Öös on lugusid", 2011. aastal "Öös on aardeid", 2012. aastal "Öös on kino", 2013. aastal "Öös on inimesi", 2014. aastal "Öös on tähti" ja 2015. aastal "Öös on muusikat", 2016. aastal “Öös on laineid”, 2017. aastal "Öös on mänge" ning eelmisel aastal “Öös on pidu”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles