Saaremaa ooperipäevad teevad kummarduse Georg Otsale

Kultuuritoimetus
Copy
Francis Poulenci «Karmeliitide dialoogid».
Francis Poulenci «Karmeliitide dialoogid». Foto: Helikon Opera

Tänavuste ooperipäevade külalisteater on Moskva Helikon Opera – ainus välisteater, kes kutsutud Saaremaa ooperipäevadele teistkordselt. Oodatuim sündmus on teatri juhi Dmitri Bertmani muusikalavastuse «Mister Georg Ots» esietendus. Olgugi, et esietendus on juba kolmapäeval, varjutab kõike lavastusega seonduvat senini salapärasuse loor.

Bertmani sõnul oli Georg Ots veetleva näitleja võrdkuju, kellesse armusid kõik pealtvaatajad, kohe ja igaveseks. «Mul on kodus alles foto Georg Otsaga, mis on tehtud pärast tema kontserti Moskvas. Sellel fotol olen ma koos oma isaga (mina olin sel ajal veel väike poiss) legendi kõrval. See foto on minu reliikvia,» lisas Bertman.

Kõik piletid 24. juulil toimuvale maailma esietendusele, millele on oma käe külge pannud meie aja üks andekamaid ooperilavastajaid, olid  juba kevadel läbi müüdud. Seetõttu otsustas teater anda Saaremaal lisaetenduse pühapäeval, 28. juulil.

Lisaks esietendusele toob Helikon Opera Saaremaale Vene ooperiliteratuuri tippu kuuluva Pjotr Tšaikovski ooperi «Padaemand», Giuseppe Verdi «Nabucco» ning Francis Poulenci «Karmeliitide dialoogid». Uudisena on ooperipäevade kavas hilisõhtune Ööooper pärast õhtust etendust. Tänavuseks lavastuseks on Kurt Weilli ja Berthold Brechti «Seitse surmapattu».

Ooperipäevade kunstiline juht Arne Mikk on kindel, et teised Helikoni lavastused ei jää tänavuse esietenduse varju, kuna Dima Bertman oskab igast klassikateosest teha intrigeeriva ja kaasajale arusaadava lahenduse. «Ta õnneks ei keera oma lavastusi kunagi üle võlli, et tuua tingimata ooperite süžeed tänapäeva. Klassika ongi sellepärast klassika, et ta kõnetab meid üle aegade,» lisas Mikk.

Ooperipäevade avamine toimub esmaspäeval kell 12 Kuressaares, tuliuues Thule Kojas. Avamisele traditsiooniliselt kuulutatakse välja järgmise aasta külalisteater, kirjutatakse alla leping külalisteatri juhiga ning müügile tulevad 2020. aasta ooperipäevade kõik piletid. Senini on usaldav publik ooperipäevade toimumise aegu ette ostnud ligi 25% järgmise aasta piletitest.

Ooperipäevade kavaga saab tutvuda siin: https://www.saaremaaopera.com/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles