Muusikapäev toob kontserdid küladesse ja trammidesse

Mari Hiiemäe
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Kaitseväe orkester esinemas mullusel muusikapäeval Rakvere Põhjakeskuses.
Kaitseväe orkester esinemas mullusel muusikapäeval Rakvere Põhjakeskuses. Foto: Vladislav Musakko

Juba seitsmendat aastat järjest tähistatakse Eestis rahvusvahelist muusikapäeva mahuka kontserdiprogrammiga, mis paneb oktoobri esimesel päeval muusika kõlama ka sellistes paikades, kus muidu kontserte ei toimu. Muusikapäeva üritused, sealhulgas üle saja kontserdi, on huvilistele kuulamiseks tasuta.

Muusikapäeva tähistamise taga Eestis on Eesti Muusikanõukogu, mis on juba alates aastast 2002 andnud 1. oktoobril välja Eesti muusikaauhindu silmapaistvaimate eesti muusikute tunnustamiseks. Selle olulise tseremoonia täiendusena ongi tekkinud muusikapäeva tasuta kontserdiprogramm, mis kaasab muusikapäeva tähistamisesse nii sadu muusikuid kui ka arvuka kontserdipubliku üle terve Eesti.

Üle kogu Eesti

Eesti Muusikanõukogu juhatuse liige Kaisa Lõhmus, kes on muusikapäeva tasuta kontsertide programmiga seotud olnud selle algusest peale, on rõõmus, et tasuta programm hõlmab kõiki Eesti maakondi ning lisaks suurematele maakonnakeskustele toimuvad kontserdid ka väiksemates asulates. «Kontserdipublik on võib-olla harjunud, et suurem valik kontserte on Tallinnas ja Tartus, aga 1. oktoobri eesmärk on, et ka pisemad paigad saaks muusikaga täidetud,» rääkis Lõhmus. «Näiteks Viljandimaal on meil lisaks Viljandi linnale kontserdid ka Heimtali mõisakoolis ja Abja kultuurimajas. Saaremaal on meil lisaks Kuressaarele kontsert Kärla rahvamajas, mis asub täitsa saare taganurgas. Hiiumaal jõuab muusika nii Kärdlasse kui ka Käinasse.»

Muusikapäeva fookuses on läbi aastate olnud eelkõige klassikaline ning süvamuusika, kuid korraldajad püüavad kontsertide planeerimisel klassika kõrvale leida ka teisi žanre, et pakkuda mitmekesisemat valikut. Nii on programmis ka pärimusmuusikat ja džässi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles