Leigarid annavad juubelietenduse

Kultuuritoimetus
Copy
Leigarid.
Leigarid. Foto: Kultuurikava.ee

12. oktoobril kell 18 toimub Alexela kontserdimajas rahvakunstiansambli Leigarid 50. sünnipäeva tähistav juubelietendus "Koju jäi mul …", mille lähtepunktiks on arusaam, et meie vaba eneseväljenduse vahendid peituvad emakeeles ja seda mitte ainult sõnalise suhtlemise korral – ka tants, laul, pillimäng või rõivastumine omandab rikkalikuma tähenduse, kui mõistame seda teha emakeeles.

Rahvakunstiansambli Leigarid 50 tegevusaasta juubeliks sündivas lavastuses otsime ja väärtustame oma sõnalist, muusikalist, kehalist ja visuaalset emakeelt – teadmisi ja oskusi, mis lubavad meil pidada sisukat dialoogi omavahel ja ümbritseva keskkonnaga.

Kunstiline juht, pealavastaja Sille Kapper

Lavastaja assistendid, koreograafid Jaan Ulst, Mall Paulus

Koreograafid, tantsuõpetajad Madli Teller, Helen Lagle, Kadri Karin jt

Muusika Katariin Raska, Leanne Barbo, Kaarel Kõivupuu jpt

Laval kõik Leigarite tantsu- ja laulurühmad ning pillimängijad-

Rahvakunstiansambel Leigarid asutati 1969. aastal selleks, et tutvustada Eesti vabaõhumuuseumi külalistele eesti rahvakultuuri. Sama aasta suvest kuni tänapäevani esinevad Leigarid vabaõhumuuseumis igal suvisel laupäeval ja pühapäeval kell 11. Eesti pärimuslikest tantsudest, mängudest ja muusikast sünnib igal sellisel hommikul elav külapidu, mis täpselt samasugusena enam kunagi ei kordu.

Ansambli esimene kunstiline juht oli Kristjan Torop. Kõige pikemat aega, 1985–2014 oli Leigarite kunstiline juht Kalev Järvela. 2014. aastal võttis ansambli juhtimise üle Sille Kapper. Omal ajal Tallinna Puhkeparkide Direktsiooni juures alustanud paarikümne liikmega tantsu-, laulu- ja pillirühmast on tänaseks kujunenud umbes 300 liikmega selts, mis moodustab ansamblile tegusa katusorganisatsiooni.

Leigarites saab tantsida, laulda, pilli mängida, käsitööd teha, rahvarõivaid kanda, üritusi korraldada, reisida, sõpradega aega veeta, pidu pidada ja muret jagada. Leigarid osalevad järjepidevalt tantsupidude protsessis, võtavad osa rahvusvahelisest folklooriliikumisest ja arendavad mitmepalgelist iseseisvat etendustegevust. Leigariks tullakse noorena ja jäädakse kauaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles