Ansip toetab välis-eesti muuseumi rajamist Kanadasse

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Sille Annuk / Postimees

Peaminister Andrus Ansip kutsub inimesi üles aineliselt toetama Kanadasse Torontosse Tartu College juurde rajatavat välis-eesti muuseumi.

Eestlaste lugu Kanadas ja teistes riikides — alates dramaatiliset põgenemisest 1944. aastal kuni tänapäevani — on talletatud mitmesuguste arhiividokumentidena, samuti foto-, heli- ja filmilintidel, trükiste ja muude materjalidena, vahendab Eesti Elu peaministri toetuskirja.

«Tegu on vaieldamatult Eesti rahva kultuuri ja ajaloo olulise tahuga, mille kogumine, süstematiseerimine ja säilitamine ning uurijatele kättesaadavaks tegemine on iseenestmõistetavalt vajalik,» leiab Ansip. Ta lisab, et põhimõtteliselt on tegu eesti rahvuse ja kultuuri arhiivi lahutamatu osaga. Suur osa sellest materjalist on aastatepikkuse vabatahtliku töö tulemusel koondatud erinevatesse kogudesse, suur osa on mitmesuguses seisus eravalduses.

Ühe võimaluse nende kogude säilitamiseks pakub Torontosse Tartu College’i juurde loodav Väliseesti Muuseum (VEMU), mis ongi üheks oma peaeesmärgiks seadnud arhiivkogude koondamise ja arhiivisäilikutele nõuetekohaste säilitustingimuste tagamise. Ansipi sõnul on tegu loova keskkonnaga, kus ikka ja uuesti aktualiseeritakse teadmisi ajaloost ja rahvusidentiteedile olulisi väärtusi. «VEMUl oleks õigustus just sellise moodsa mäluasutusena, elava kultuuri keskusena. Lisaks ajaloole peaks see vahendama ka Eesti kaasaegset kultuuri — ja mitte ainult eestlastele, vaid ka muudele kanadalastele,» leiab Ansip.

«Seepärast kutsun omalt poolt üles kõiki, kel selleks ainelisi võimalusi, toetama VEMU rajamist Torontosse,» lõpetab peaminister oma pöördumise.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles