Naisametnike võidukäik uues eesti romaanis

Valner Valme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Romaanivõistluse võitnud Janka Leis kirjutab kogemustest riigiametnikuna, aga mitte autobiograafiliselt.
Romaanivõistluse võitnud Janka Leis kirjutab kogemustest riigiametnikuna, aga mitte autobiograafiliselt. Foto: Erakogu

Kirjastuse Tänapäev romaanivõistluse võitis Janka Leis tööga «Vihmasaatjad», mille peategelane on ministeeriumi naisametnik, kes on sunnitud töölt lahkuma ja asub otsima uut elu Saaremaal, kus tema tee ristub muude probleemide eest põgenenud õppejõuga.



Kirjastuse toimetajatest koosnev žürii tõstis 3000 euroga premeeritud debütandi võidutöö puhul esile ladusat stiili ja ajakohast teemakäsitlust, kirjeldust ületöötanud valgekraedest ning maa- ja linnaelu võrdlust.
Tänapäeva peatoimetaja Tauno Vahter iseloomustas «Vihmasaatjaid» «väga valmis romaanina». Lisaks tõi ta tänavusest aastast esile, et mitu võistlustööd kõnelesidki naisametnikest, kõige otsesemalt võis võidutöö temaatikat võrrelda Heli Künnapase äramärgitud käsikirjaga «Homme on ka päev».

Laureaat, Tallinna Tehnikaülikooli haridusega 41-aastane Janka (väljaspool romaani tulevast kaant Jana) Leis tutvustas ennast ja oma teost nii: «Ma olen olnud riigiametnik, ja romaanis on minu kogemusi, aga see ei ole autobiograafiline raamat, väike fantaasiakild on ikka vahel.» Ja lisas: «Ma olen äriplaane koostanud, mul on mitu korda olnud oma firma, aga hetkel lõpetasin firma tegevuse ja kirjutasin romaani.»

Hakkategi kirjanikuks? «Võib-olla ma proovin küll veel, see andis julgust küll,» vastas võitja, kelle lemmikkirjanikud on Louis-Ferdinand Céline ja Henry Miller ning Eestist Nirti ja Krister Kivi.

Teise koha ja 2000 eurot sai Märt Lauri «Apassionata». Selle kohta lausus Vahter järgmist: «Eestiga ei ole mingit pistmist, kogu tegevus toimub Itaalias ja Ameerikas, põlvkonnalugu, suguvõsaromaan, ääretult viimistletult ja küpselt kirjutatud debüütromaani kohta.»

Autor Märt Laur on varem kirjutanud ulmejutte.

Kolmas auhinnaline käsikiri (1400 eurot) «Luule, ametnik» saabus võistlusele märgusõna «Sinihall» all ja selle autori kohta polegi midagi teada. Jutt on igatahes Brüsselis töötavatest ametnikest. «Võib-olla ujub välja,» arvas Vahter. «Esialgu on ainult meiliaadress, kuigi peaks olema ka muud andmed, aga kontakti luua pole seni õnnestunud.»

Indrek Tarand? «On aru saada, et naisautor, noh, võib-olla siis Siiri Oviir,» naljatles Vahter.

49 laekunud toorromaani seast märgiti ära kuus käsikirja. Nende seast tõstis Vahter esile Katrin Oja «Muusa» kui ülimalt ilukirjandusliku ning maagilisse realismi kalduva.

Kõik üheksa teost peaks ilmuma veel sel aastal. Võidu­romaani on poeriiulile oodata enne jaanipäeva.

Kõrget kunsti rohkem kui varem? «Ei, ma seda väljendit ei kasutaks, väga ohtlik väljend,» naeris Vahter. «Aga need üheksa tööd on kindlasti midagi enamat kui olukirjeldused.»

Romaanivõistluse varasemad võitjad on Angela Hofbergi «Ikkagi» ning Avo Kulli «Haigla». Kulli raamatust on juba tehtud ka kordustrükk.

Tulemused
1. koht: Janka Leis «Vihmasaatjad»
2. koht: Märt Laur «Apassionata»
3. koht: Sinihall «Luule, ametnik»
Äramärgitud: Tamur Kusnets «Püha Jüri kutsikad», Heli Künnapas «Homme on ka päev», Margit Sarapik «Kohtumine sündmuste horisondil», Katrin Oja «Muusa», Elo-Maria Roots «Vaimude jaam» ja Ivi Leps «Perihveerija päev»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles