Kaljo Kiisa stipendiumi sai Martti Helde

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu juunis Kadrioru roosiaias toimunud küüditamiseaastapäeva vastuvõtal näidati katkeid Martti Helde filmist «Risttuules».
Mullu juunis Kadrioru roosiaias toimunud küüditamiseaastapäeva vastuvõtal näidati katkeid Martti Helde filmist «Risttuules». Foto: Peeter Langovits/Postimees

Eesti ainukese filmistipendiumi, Kaljo Kiisa nimelise noore filmitegija stipendiumi teiseks stipendiaadiks sai režissöör Martti Helde koos loomingulise meeskonnaga filmide eest «Risttuules» (Allfilm) ja «Külm on».

Jõhvi Kontserdimaja ja Jõhvi vallavalitsuse eripreemia sai Kristiina Davidjants Eesti filmiajaloo talletamise eest filmiga «Nipernaadit otsimas», teatas Viru Keemia Grupp.

«Meie meeskonna jaoks tundub, et polegi teist kohta filmi tegemiseks. Suund on ikka ja jälle Virumaale, mis ei ole meid veel kordagi alt vedanud. Siit me saame ehtsat metsa, põldu, puutumata tausta oma värske filmitegemiseks, ükskõik, kus ajastus selle tegevus ei toimuks,» ütles Martti Helde.

«Eesti film 100» programmijuht Jaak Lõhmuse sõnul ootaks ta Eesti Filmi esindajana, et Kaljo Kiisa stipendiumi konkursi sarnaseid üritusi ka teistest Eesti paikadest, näiteks Tartust, Pärnust, Valgamaalt. «See on par excellence näide selle kohta, kuidas maakonna ajalugu töötab selle filmioleviku ja võimaliku filmituleviku heaks, tuues kohale Eesti parimaid filmitegijaid,» sõnas Lõhmus.

Stipendiumi algatajateks on Jõhvi Kontserdimaja, kino Amadeus, Viru Keemia Grupp AS, Jõhvi vallavalitsus, AS Tallinnfilm. Ühtset stipendiumit antakse välja teist korda. Esimese stipendiumi laureaadiks sai Liis Nimik filmiga «Helene elukool». Kultuurkapitali eripreemia sai produtsent Katrin Kissa.

Stipendiumi algatajad soovivad ühiselt hoida Ida-Virumaalt pärit filmilavastaja ja näitleja Kaljo Kiisa (1925–2007) mälestust. 2500-eurose stipendiumi eesmärgiks on toetada noori filmitegijaid, kes on oma senises loomingus kasutanud Ida-Virumaad ja innustada noori filmitegijaid avastama ning jäädvustama Ida-Virumaa mitmekesisust.

2011. aastal väljaantud stipendiumile kandideerisid järgmised Ida-Virumaal filmitud ja Kaljo Kiisaga seotud projektid: Pille Rünk ja Allfilmi meeskond filmiga «Kuradisaare kuningas», MTÜ Kinobussi meeskond filmiga «Täitsa lõpp film», Kristo Jürman filmiga «KODDO», Martti Helde ja tema loominguline meeskond filmiga «Risttuules», Kristiina Davidjants filmiga «Nipernaadit otsides» .

Stipendiumikonkursi žüriisse kuulusid: Tiina Lokk, Ilmar Raag, Raimo Jõerand, Enn Säde, Egert Anslan, Piia Tamm, Anne Uttendorf.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles