Osa Loomingu Raamatukogu sarjast antakse välja ka e-raamatuna

Hanneli Rudi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahvelarvutis Loomingu Raamatukogu.
Tahvelarvutis Loomingu Raamatukogu. Foto: Digira

Alates käesoleva aasta jaanuarist hakkavad Loomingu Raamatukogu (LR) sarja raamatud valikuliselt ilmuma ka e-raamatuina, lisaks digitaliseeritakse ka osa varem ilmunud raamatuid.

Selle aasta esimene LR vihik, Andrus Kivirähki näidend «Kevadine Luts», ilmus möödunud nädalal paralleelselt nii elektroonilisel kui ka paberkujul, teatas firma Digira tegevjuht Mihkel Nummert.

Samuti on lugejani jõudnud juba esimesed kümmekond varem ilmunud teost. Kokku on plaanis e-kujul välja anda mitusada Loomingu Raamatukogu raamatut.

Loomingu Raamatukogu peatoimetaja Anu Saluääre sõnul saab varasemate väljaannete digiteerimise puhul  määravaks just juriidiline pool – paljude teoste puhul pole enam mõtet ega võimalikki elektroonilise avaldamise õigusi jahtima hakata. Kindla peale ilmub e-raamatuna suur osa vana head klassikat.

«Kõigi muude teoste puhul vaatame kõigepealt avaldamisõiguste küsimust, ja päris kindlasti oleks ennatlik vanu paberkujul Loomingu Raamatukogude aastakäike vanapaberisse viima hakata,» kinnitas Saluäär. Samuti ei saa peatoimetaja sõnul samal põhjusel uute Loomingu Raamatukogu vihikute puhul lubada, et kõik kindlasti ka e-kujul ilmuvad. «Elektroonilise avaldamise õigused on tihti paberkirjastamisest sõltumatud, ja nende omandamine ei pruugi alati mõttekas olla,» ütles Saluäär.

«Eesti e-raamatute turul on kindlasti tegemist olulise maamärgiga,» sõnas digitaliseerimisega tegeleva firma tegevjuht Mihkel Nummert ja lisas, et seda mitte ainult raamatute suure hulga, vaid ka sisulise kaalu tõttu.

Kuna Loomingu Raamatukogu sari on algusest peale üllitanud vaid väärtkirjandust, siis on tegu Nummerti sõnul raamatutega, mida loetakse ka kolme- või viiekümne aasta pärast, erinevalt paljudest hetkemenukitest. «Enamikul Eesti inimestest, kes raamatuid loevad, on selle sarjaga sügav isiklik suhe. Loodetavasti aitab digitaalkujul ilmumine seda suhet ka moodsa tehnoloogia maailmas säilitada, tugevdada, kasvatada ja nagu e-raamatute puhul tavaks on rõhutada, kindlasti leiab sari endale uusi lugejaid nende seast, kes paberraamatuid igapäevaselt ei loe,» lisas ta.

Nummerti sõnul on LR digitaliseerimine suur projekt, sest lahendamist vajavaid küsimusi on küllaga nii tehnilise kui ka juriidilise poole pealt. «Aga koostöö toimetuse ja autoritega sujub, praegu peaks igal nädalal paarkümmend uut nimetust lisanduma ja selle aasta lõpuks on e-kujul Loomingu Raamatukogu väljaandeid juba kindlasti sadades,» lubas Nummert. «Õnneks on eesti autorid ja tõlkijad igati koostöövalmid ja e-raamatute ilmumisest huvitatud, otseseid äraütlemisi pole praktiliselt esinenud. Kuna aga autorite ja tõlkijate hulk on tõesti suur, on paljude puhul juba nendega kontakti saamine paras pähkel,» lisas ta.


Loomingu Raamatukogu sari ilmub aastast 1957, algselt oli väljaandjaks kirjastus Perioodika, nüüd annab sarja välja sihtasutus Kultuurileht.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles