Vabamu mõtestab näituse ja paneeldiskussiooniga riigipiiride tähtsust

Kultuuritoimetus
Copy
Eesti-Läti piir.
Eesti-Läti piir. Foto: Foto Vabamu näituselt

1. oktoobril avatakse okupatsioonide ja vabaduse muuseumis Vabamu koostöös Saksa Liitvabariigi suursaatkonnaga Eestisse toodud fotonäitus «Vabaduse piirimail». Alates 2007. aastast on fotograaf Valerio Vincenzo rännanud Euroopas üle 20 000 kilomeetri ning jäädvustanud kümneid paiku, kus varem kulges riikidevaheline piir. Piiridevaba Euroopa on ülemaailmse koroona pandeemia tõtt taas muutunud ning näitust avav paneeldiskussioon küsib, milline on praeguste riigipiiride tulevik ning kuidas riikidevaheline liikumine on muutumas?

Fotograaf Valerio Vincenzo näitab oma fotodel looduskauneid paiku – suplejaid Poola ja Leedu vahelisel piiril, paari piknikut pidamas Austria ja Itaalia vahel, sõpru kanuutamas mööda jõge Saksamaa ja Poola piiril. Need maalilised stseenid on peegeldus tänastest headest rahvusvahelistest suhetest. Ajalooliselt pole need piirkonnad sugugi alati rahumeelsed olnud ning sellega  annab näitus suurepärase võimaluse reflekteerida piiride tähenduse üle tänases Euroopas.

Näituse avab aktuaalne paneeldiskussioon piiride tähtsusest tänases maailmas. Me olime Euroopas harjunud vabadusega ületada riigipiire, sõita kerge vaevaga ühest riigist teise ning kodakondsuse järgi erinevuse tegemine või sissesõiduluba olid tuttavad vaid ajaloo näidetena. Ülemaailmses koroonakriisis vähenes vabadus rahvusvaheliselt liikuda ja paljud riigid on otsustanud oma piirid sulgeda. Hannes Rummi juhitud paneeldiskussioonis küsitakse, mida tähendab piiride taastekkimine meie väärtusruumile ja vabadustele. Vestlevad  näituse autor Valerio Vincenzo, Eesti välispoliitikat uurinud Piret Kuusik, fotograaf Kaupo Kikkas ning migratsiooniuurija ja Vabamu direktor Keiu Telve.

Näitus avatakse tasuta ingliskeelse paneeldiskussiooniga 1. oktoobril kell 16.00 Vabamu konverentsisaalis (Toompea 8). Veebiülekannet paneeldiskussioonist saab jälgida Vabamu Facebooki lehelt. Näitus on Vabamu galeriis 2021. aasta alguseni ja seda on võimalik külastada kolmapäevast pühapäevani kella 11–18. Registreeri oma osalemine paneeldiskussioonil Vabamu kodulehel: https://vabamu.ee/mis-toimub/ajutised-naitused/vabaduse-piirimail

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles