Eesti Kultuuri Koja aastakonverents «Kultuur kui kapital»

Kultuuritoimetus
Copy

Eesti Kultuuri Koja aastakonverentsi «Kultuur kui kapital» üks peaesineja on helilooja Jüri Reinvere. 10. oktoobril Hilton Tallinn Park Hotelli Konverentsikeskuses kuuleb Jüri Reinvere ettekannet «Majandus ja kultuur – ühe ja sama ühiskonna kaks jalga». Postimees teeb konverentsist ülekande. 

Vastavalt praeguse aja liikumispiirangutele osaleb Saksamaal resideeruv helilooja konverentsil video vahendusel. Ajaloolase ja poliitiku haardega helilooja salvestas oma ettekande Usedomi saarel olevas villas, kus tema sõnul elas ka Maksim Gorki.

«Oma ettekandes räägin, miks kultuur on Eestile kõige suurem kapital,» ütleb Reinvere ja lisab: «püüan selgitada, miks Eesti ei tohi mitte mingil juhul sellest kapitalist loobuda». 

Jüri Reinvere kui helilooja fenomen peitub tema teoste sügavas sisus, tihtipeale ta enda kirjutatud tekstides ja teravas poliitilises närvis. Reinvere ettekanne avab konverentsi, millele eelnevad kultuuriminister Tõnis Lukase ja EAS-i juhatuse esimehe Peeter Raudsepa avatervitused. 

Helilooja ja esseist Reinveret tunnustati 1. oktoobril Eesti muusikamaastiku ühe kõrgeima preemia – Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemiaga.

Teised konverentsi peaesinejad on innovatsioonifinantsist Killu Tõugu Sanborn USAst ja kirjanik Valdur Mikita. Nende ettekannete teemadeks on vastavalt «Mõttekilde Californiast” ning «Koduõue ja ilmaruumi seosed uuenenud maailmas».

Publiku ette tulevad konverentsipäeval veel mitmed kultuuri-, ühiskonna- ja majandustegelased: Helen Arusoo, Rein Einasto, Ilona Gurjanova, Toomas Kiho, Leonhard Koort, Kalevi Kull, Armin Kõomägi, Andre Laanemets, Egge Kulbok-Lattik, Silvia Lotman, Tõnis Lukas, Kadri Männasoo, Mare Mätas, Tiina Park, Elena Past, Linnar Priimägi, Peeter Raudsepp, Urmo Raus,Riina Solman, Tarmo Soomere, Toivo Tasa, Urve Tiidus, Maarja Vaino, Jaak Visnap ja Ülo Vooglaid. Päeva juhib Koja juhatuse liige Pille Lill. 

Konverentsi lõpetab pidulik «Kultuuri Tegu 2019» laureaatide autasustamine. Auhinnafondi toetab Kultuuriministeerium.

Eesti Kultuuri Koja Facebooki lehel avab iga päev üks esinejatest oma seisukohti kultuuri ja majanduse vahelise silla loomise võimalikkusest. 

Koja veebilehelt http://www.kultuurikoda.eu leiab lisainfot konverentsi kohta ning 8. oktoobrini saab osta pääsmeid hinnaga 35/45€. 

AJAKAVA

  • 09.30-10.00 Registreerumine, tervituskohv
  • 10.00-10.15 Tervitussõnad: Tõnis Lukas, Eesti Vabariigi kultuuriminister ja Peeter Raudsepp, EAS-i juhatuse esimees 

10.15-10.30 Ettekanne: Jüri Reinvere, helilooja ja esseist

  • “Majandus ja kultuur – ühe ja sama ühiskonna kaks jalga”

I osa KULTUUR, KAPITAL ja Homo Economicus

  • 10.35-10.50 Ettekanne: Killu Tõugu Sanborn (PhD), innovatsioonifinantsist (USA)

“Kultuur kui kapital – mõttekilde Californiast”

  • 10.50-11.05 Ettekanne: Kadri Männasoo (PhD), Tallinna Tehnikaülikooli majandusteaduste professor                  „Heaolu, töö ja majanduskasv“
  • 11.05-12.30 Aruteluring: Kadri Männasoo (PhD), Tallinna Tehnikaülikooli majandusteaduste professor, Ilona Gurjanova, disainer ja Eesti Disainerite Liidu president, Armin Kõomägi, ettevõtja ja kirjanik, Elena Past, Akzo Nobel Baltics AS juhatuse esimees, Jaak Visnap, litograaf ja kunstnik, Tallinn Art Space omanik, Eesti Kultuuri Koja eestseisuse liige. Moderaator: Egge Kulbok-Lattik (PhD), Eesti Kultuuri Koja juhatuse liige
  • 12.30-13.30 Lõuna

II osa KULTUUR, KAPITAL ja ELUKESKKOND

  • 13.30-13.45 Ettekanne: Valdur Mikita (PhD), kirjanik

“Koduõu ja ilmaruum”

  • 13.45-14.00 Ettekanne: Helen Arusoo, loodusajakirjanik “Mahekultuursuse eeldused ja võimalused”

Ettekande koostajad: Helen Arusoo, Rein Einasto, Leonhard Koort, Kalevi Kull, Valdur Mikita, Ülo Vooglaid

  • 14.00-15.30 Aruteluring: “Kuidas mõista mahekultuursust?”

Silvia Lotman, Eestimaa Looduse Fondi looduskaitse ekspert ja juhatuse liige, Mare Mätas, Kihnu pärimuskultuuri edendaja, Tarmo Soomere (PhD), Eesti Teaduste Akadeemia president, Kalevi Kull (PhD), biosemiootika professor Tartu Ülikoolis, Linnar Priimägi (PhD), kultuuripsühholoog, Leonhard Koort, maheteadustalu pidaja, ettevõtja ja Eesti Kultuuri Koja eestseisuse liige. Moderaator: Tiina Park, teleajakirjanik, Eesti Kultuuri Koja eestseisuse liige 

  • 15.30-16.00 Kohvipaus

III osa Poliitikute aruteluring

  • “Mis on Eesti tuleviku kapitalid?”
  • “Mida on Eestil anda üleilmsele majandusele?”
  • 16.00-16.30 Riina Solman, Eesti Vabariigi rahvastikuminister,Urve Tiidus, Riigikogu liige (endine EV kultuuriminister), Tõnis Lukas, Eesti Vabariigi kultuuriminister,
  • Toivo Tasa, EKRE Haridus- ja kultuuritoimkonna esimees

IV osa KAPITAL JA ÜHISKONNA VAIMURUUM

  • 16.30-17.15 Aruteluring: Toomas Kiho (PhD), ajakirja Akadeemia peatoimetaja, Maarja Vaino (PhD), kirjandusteadlane, Eesti Kirjanduskeskuse direktor, Urmo Raus, maalikunstnik ja ettevõtja, Andre Laanemets, insener ja müügijuht

V osa Pidulik Kultuuri Tegu 2019 auhinnatseremoonia ja Annetekoda 2019 autasu üleandmine

  • 17.15-18.15 Tõnis Lukas, Eesti Vabariigi Kultuuriminister, Egge Kulbok-Lattik, Eesti Kultuuri Koja juhatuse liige
  • Zonta autasu üleandmine Mirtel Põdrale (Annetekoda 2019 võitjale)
  • 18.15-19.00 Pidulik lõpetamine.

Päeva juhib Pille Lill, Eesti Kultuuri Koja juhatuse liige

Korraldajatel on õigus teha ajakavas muudatusi.                          

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles