Selgusid riigi kultuuripreemiate kandidaadid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmo Nüganen kandideerib nii elutöö- kui ka aastapreemiale. Pildil on lavastus «Wargamäe Wabariik».
Elmo Nüganen kandideerib nii elutöö- kui ka aastapreemiale. Pildil on lavastus «Wargamäe Wabariik». Foto: Priit Simson

Riigi kultuuripreemiate komisjon kinnitas riigi kultuuripreemiate kandidaatide nimekirja, kus tänavu on 27 nime.

Komisjonile laekusid ettepanekud 27 loomeisiku premeerimiseks pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest ning 46 loomeisikut või loomingulist kollektiivi möödunud aasta silmapaistva loomingu eest, teatas kultuuriministeerium.


Kandidaadid preemiale pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest on näitleja ja lavastaja Jaan Tooming, baleriin Elena Poznjak-Kõlar, helilooja Arvo Pärt, luuletaja Doris Kareva, lastekirjanik Ellen Niit, näitleja Aarne Üksküla, teatriloolane Lea Tormis, koreograaf Mai Murdma, kunstnik Enn Põldroos, laulja Margarita Voites, sisearhitekt Leila Pärtelpoeg, filmirežissöör Andres Sööt, loodusmees Fred Jüssi, kirjanik Arvo Valton, kirikumuusik Valeri Petrov, muusik Villu Veski, dirigent Tiia-Ester Loitme, folklorist Mall Hiiemäe, lavastaja ja näitleja Eino Baskin, kirjanik Hando Runnel, näitleja Leila Säälik, koregraaf Tiit Härm, ehitusinsener ja muinsuskaitsja Heino Uuetalu, kunstiajaloolane Jaak Kangilaski, lavastaja Kalju Komissarov, muusikaõppejõud Laine Leichter, arhitekt Peep Jänes.

Kultuuri elutööpreemia antakse kolmele loomeinimesele ning preemia suurus on miljon krooni. Möödunud aastal avalikkuseni jõudnud silmapaistvate loominguliste saavutuste eest antakse välja viis 150 000 krooni suurust preemiat.

Elmo Nüganen, Doris Kareva, Valeri Petrov kandideerivad ka möödunud aasta silmapaistvate saavutuste preemiale. Selle preemia kandidaatide seas on ka öölaulupeo «Märkamisaeg», disainiöö ja arhitektuuri aasta korraldajad. Aga ka rokkooper «Ruja» loojad, keda on esitatud mitmel korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles