Vabamu korraldab noortele seminari «Radikaliseerumise juured ja võrsed»

Kultuuritoimetus
Copy
Vabamu seminar «Radikaliseerumise juured ja võrsed».
Vabamu seminar «Radikaliseerumise juured ja võrsed». Foto: Plakat

Neljapäeval, 18. märtsil algusega kell 15 korraldab okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu Zoomi keskkonnas noortele seminari «Radikaliseerumise juured ja võrsed». Seminari juhivad Eesti Ajaloo- ja Ühiskonnaõpetajate Seltsi esinaine Maarja Tinn ja Vabamu näituste juht Piret Karro. 

Vabamu algatas veebruaris Noorte Vabamu egiidi all seminarisarja ühiskonnaelust ja poliitilistest protsessidest huvitatud 14–19-aastastele noortele. 18. märtsil kell 15 toimub Zoomi keskkonnas sarja teine seminar, mis viiakse läbi koos veebiväljaandega Levila. Seminaril vaadatakse Levila filmi «Kuidas ma vihkama hakkasin» ning arutletakse filmi autori Erik Tikani ja Eero Epneriga Levilast radikaliseerumise põhjuste ja tagajärgede üle.

«Kuidas saab ühest noorest inimesest äärmuslane või kuidas ja mis põhjustel areneb temas vihkamine kõige ja kõigi vastu? Kusagil peab ju olema mingi murdepunkt. Mida üldse tähendab radikaliseerumine ning kuidas erineb see lihtsalt maailmavaate omamisest? Nendel teemadel me noortega filmi valguses tahamegi arutleda,» kommenteeris seminari sisu Vabamu näituste juht Piret Karro.

Levila dokumentaalfilm «Kuidas ma vihkama hakkasin» on 20-minutiline tõestisündinud lugu 15-aastasest poisist, kes satub paremäärmusliku liikumise keskele. Oma lähedaste ja sõprade mõjutusel hakkab poiss skinheediks ning vägivald ja vihkamine saavad tema elu igapäevaseks osaks.

Filmi autor Erik Tikan ütleb, et see film räägib temast endast ja selle nägemine võib olla noortele väga õpetlik. Filmis näidatakse, kuidas noore inimesega manipuleeriti, ning otsitakse vastust küsimusele, miks ta nii kergesti sellele kõigele allus. Autori sõnul on ta taastanud märkmete, vanade fotode ja filmilõikude abil selle, kuidas ta teismelisena tegi valikuid, mis panid teda vihkama ühiskonda ja teisi inimesi.

Seminar on suunatud eelkõige 14–19-aastastele noortele ning on tasuta.

Seminaril osalemiseks on vaja end eelnevalt registreerida. Seda saab teha siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles