EKKM tutvustab uut hooaega

Kultuuritoimetus
Copy
Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum (EKKM) Põhja pst 35
Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum (EKKM) Põhja pst 35 Foto: Eero Vabamägi

Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum (EKKM) tähistab tänavu oma 15. tegevusaastat. Juubelihooaja näitused tegelevad EKKMi hoone, kogude ja muuseumiks olemisega, samuti laiemalt küsimusega näitusepaiga institutsionaalsest toest kunstnikele ja kunstivaldkonnale.

Aprillis-mais toimuvad EKKMi hoovis ning maja ümbritsevatel kruntidel Tallinna linna tehtavad lammutustööd, mis muudavad oluliselt EKKMi naabruskonda. Samas jätkub muuseumi hoovis kunstnike kogukonnaaia projekt, ööpäev ringi on nähtavad väliteosed ning kohviku terrassiala ootab külastajaid. EKKM tegeleb olenemata oludest jätkuvalt sellega, et olla osa mittekommertslikust avalikust ruumist. 

EKKM püüdleb oma tegevuses taaskasutuse ja rohemajanduse poole, seetõttu on rõõm, et EKKMi uue kohvikupidajana alustab veganikohvik Lisanna. Kohvik avab majas uksed 4. mail, esialgu kaasamüügi ja väliterrassiga.

Hea meel on tervitada ka Lugemiku raamatupoe naasmist EKKMi katuse alla. Sel hooajal on uuenenud kohvikus Lugemiku raamaturiiul, kust saab soetada kohalikku ja rahvusvahelist kunstialast uudiskirjandust.

Käesoleval aastal hakkavad EKKMis toimuma ka regulaarsed giidituurid ning muud publikuprogrammide sündmused, mis kuulutatakse välja koos vastavate näituste infoga. 

Sõltuvalt oludest ja kehtivast korrast plaanime EKKMi juubelihooaega tähistada juuli lõpus väärilise peoga.

EKKMi 2021. aasta näituseprogramm:

2021. aasta avaprojekti «Reskriptitud EKKMi kogude külastus» raames muutub näitusemaja hoidlaks ning ringkäike EKKMi kunstikollektsiooni juhatab produktsiooniplatvorm RESKRIPT (Maarin Mürk ja Henri Hütt).

Reskript on EKKMi kutsel viinud läbi kogude inventuuri, otsinud ladudest ja garaažidest välja nii teoseid kui säilmeid, kogunud kokku seotud legendid. Selle uurimistöö tagajärjeks on senise kogude jaotuse ümbertegemine, mitmete uute kogude algatamise ja tulevikku suunatud kogumispoliitika põhimõtete väljapakkumine. Ekskursioonidel avatakse külastajatele tsoonid, kuhu tavapäraselt ligi ei pääse, osalejatele usaldatakse infot, mida kuskil kirjas ei ole, tutvutakse teostega, millest paljusid ei ole publikule aastaid näidatud ning arutatakse koos, mida tähendab EKKMi mäng muuseumiks olemisega.

Tuurid algavad 4. mail ning kestavad 16. maini.

Laura Tootsi suvine kuraatorinäitus «Kaugete meelte kuma» keskendub ühiskondlikule väärtustajule ning käsitleb teemasid nagu kasinus, unarus ja hoolitsus, tõstes selle raames esile EKKMi muutusterohke lähimineviku ja tuleviku.

Näitusemaja, mis on oma elu jooksul läbinud järjepidevalt parandustöid ja ruumilisi uuendusi, on sellele vaatamata väsinud ja pragunev. EKKMi füüsilised ja sümboolsed mõrad on omakorda aineseks ja elupaigaks kunstnike ideedele, külastajate mälestustele, töötajate ettepanekutele, rohkele tolmule ning majja unustatud kunstiteostele. Näituse proloogina sündis eelmisel kevadel EKKMi aiamaa, võimaldades selle abil läbi mõelda näitusemaja laiem ruumikasutus ning avatus.

Näitus toimub vahemikus 5. juuni – 18. juuli.

Keiu Krikmanni kuraatorinäitus «Liiasusest ja keeldumisest» vaatleb liiasust ja keeldumist kui kunstipraktikat ja elamisviisi. Liiasuse ilmnemine sõltub sellest, kuhu on seatud aktsepteeritavuse piirid – olgu need siis poliitilised, kultuurilised, avalikku või eraelu puudutavad. Kellegi või millegi liiaseks nimetamine võib saada keeldumise, näiteks ligipääsu või eneseteostuse piiramise aluseks. Samal ajal võib teadlik ja sihilik keeldumine olla jõustav strateegia. Käesolev näitus käsitleb liiasust just ängistuse vastu võitleva külluslikkusena. 

Näitus toimub EKKMi alumisel korrusel vahemikus 28. juuli – 22. august. 

Kuuenda Tallinna Fotokuu kaasaegse kunsti biennaali peanäituse kuraatoriteks on TOK (Anna Bitkina ja Maria Veits). Näituse juhtmotiiviks on küsimus viisidest, kuidas valmistuda tulevikuks, mis põhineb vastastikuse sõltuvuse põhimõtetel ja uutmoodi ühiselul. Uurides Tallinna muutuvat kuvandit ja linna erinevaid kihistusi, lähtub kuraatorite duo TOK Vene filosoofi ja meediauurija Mihhail Kurtovi loodud terminitest «intensiivne geograafia» ja «intensiivne paik». Näitus ja sellega kaasnevad sündmused on suunatud nende paikade kaardistamisele osaluspõhiste teoste ja kogukondlike algatustega. 

Näitus toimub vahemikus 4. september – 17. oktoober.

Hooaja lõpetab Edith Karlsoni isikunäitus, mille kuraator on Eero Epner. Näitus kraabib sealt, kuhu on ladestunud inimese ning tema ajaloo sügavamad kihistused. Karlsoni teosed on saanud inspiratsiooni arheoloogilistest leidudest ning keskaegsetest skulptuuridest, kuid tema teosed pole kommentaar, vaid liiguvad koos nendega inimhinge tumedatesse kihtidesse. Saurused ja motellitoad, eliit ja haigused, loomade laibad ning Kristus ristil, luud ja volangid. Näitus on kontseptuaalne kooslus Edith Karlsoni uutest töödest ja arhiivimaterjalidest ning pakub uusi tõlgendusmudeleid nii EKKMi nimes peituvale muuseumile kui ka laiemalt sellele, mida me mõistame museaalsena.

Näituse toimumisaeg on 30. oktoober – 12. detsember. 

EKKM on näituste ajal avatud teisipäevast pühapäevani kell 12.00–19.00 ning meie külastamine on publikule jätkuvalt tasuta. Kohvik on avatud ka näitustevahetuse perioodil, teisipäevast pühapäevani 12.00–19.00. 

Et hoida end jooksvalt kursis meie tegevusega, soovitame jälgida EKKMi Facebooki lehte või liituda EKKMi meililistiga meie kodulehel. 

EKKMi tegevust 2021. aastal toetavad Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, muinsuskaitseamet ja Tallinna linn.

EKKMi renoveerimisprojekti jaoks saavad annetada kõik soovijad: 

Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum MTÜ, EE051700017003845161

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles