Suri näitleja ja laulja Tõnu Kilgas

Copy
Lahkus armastatud näitleja ja laulja Tõnu Kilgas
Lahkus armastatud näitleja ja laulja Tõnu Kilgas Foto: Sille Annuk

Teisipäeval suri 66 aasta vanusena laulja ja näitleja Tõnu Kilgas, kes põdes rasket haigust, edastas ERR kultuuriportaal. 

Tõnu Kilgas sündis 13. augustil 1954 Tartus. Tema isa oli näitleja Lembit Mägedi, ema näitleja Ellen Kaarma. «Olin väiksest peale kogu aeg teatri juures,» kirjeldas Kilgas aastatetaguses intervjuus Postimehele

Kilgas lõpetas 1977. aastal Heino Elleri nimelise Tartu Muusikakooli L. Jürgensi ja A. Kurtna klassi laulu ja koorijuhtimise erialal, misjärel töötas kuni 1984. aastani teatris Vanemuine. Samuti oli ta kauaaegne Viru varietee solist. 

Aastal 1978 lavastas Ülo Vilimaa Vanemuises muusikalist etendust «Hunt ja seitse kitsetalle» ning kutsus toonase ansambli Fix solisti Kilgase Hundi rolli. Kilgas pidas seda oma elu esimeseks suuremaks teatrirolliks.

1984. aastast suundus ta Estonia teatrisse, kus töötas nullindate alguseni: «Eri Klas ja Arne Mikk olid kuulnud, et Tartus on päris andekas poiss, prooviks teda Estonias. Tulin Jüri Krjukovi dublandina tegema «Savoy balli»,» kirjeldas Kilgas aastaid tagasi.

Fixis mängisid ja laulsid 1974. aastal Tartu rajooni kultuurimajas Juhan Sütt (vasakult), Väino Land, Tõnu Kilgas, Evald Raidma ja Riho Lilje.
Fixis mängisid ja laulsid 1974. aastal Tartu rajooni kultuurimajas Juhan Sütt (vasakult), Väino Land, Tõnu Kilgas, Evald Raidma ja Riho Lilje. Foto: Erakogu

Kilgas on esinenud raadios, televisioonis ja kontserdilavadel nii Eestis kui ka välismaal. Samuti on ta mänginud arvukates filmides, näiteks «Inimene, keda polnud» (1989), «Rahu tänav» (1991) ning «Need vanad armastuskirjad» (1992). 

«Kihvt ja õnnelik elu on olnud. Mina ei kahetse midagi»

Kilgas on tuntud ka Eesti pikima telesarja «Õnne 13» tegelaskuju Harry Ahvenana. 

Harry Ahven (Tõnu Kilgas) ja Jüri Kerges (Egon Nuter). Aasta siis oli 2001.
Harry Ahven (Tõnu Kilgas) ja Jüri Kerges (Egon Nuter). Aasta siis oli 2001. Foto: ERR

Viimasel kümnel aastal mängis ta peamiselt Vana Baskini Teatri lavastustes.

Mullu avaldas Kilgas, et on haigestunud vähki ning suri teisipäeval, olles 66-aastane. Teiste lähedaste seas jäävad teda leinama neli tütart: Hedvig Hanson, Piret Krumm, Susan Kilgas ja Ellen Kilgas.

2012. aastal rääkis Kilgas intervjuus Postimehele, et tema elu suurim armastus ja kirg on teater. «Kihvt ja õnnelik elu on olnud. Mina ei kahetse midagi,» sõnas ta toona. 

Tõnu Kilgase särav näitlejatee viis teda paljude erinevate teatrite lavadele ning publiku ette pea 50 erinevas rollis. Rohkete opereti-, ooperi- ja draamarollide kõrval esines ta sama tempokalt ka raadios ja televisioonis. 

Estonias lõi Kilgas mitmeid säravaid rolle, nende hulgas Boni ja Vürst (Kálmáni «Silva»), Konferansjee (Kanderi «Kabaree»), Mustafa Bei ja Archibald (Ábrahami «Savoy ball»), Andreas Torelli (Lehári «Krahv Luxemburg»), Moritaadimüüja (Tubina «Reigi õpetaja»), Koloman Zsupán (Kálmáni «Krahvinna Mariza»), Kiir (Vinteri «Kevade»), Bill Calhoun (Porteri «Suudle mind, Kate!»), Hilaire Jussac (Porteri «Can-Can») ja paljud teised. 

Tema viimaseks rolliks Estonias jäi Pelikan 2015. aastal esietendunud Kálmáni operetis «Tsirkusprintess». Kilgase draamarollidest tõusevad esile Hlestakov (Gogoli «Revident», 1987 Vanalinnastuudios), Gustav Heink (Bahri «Mees, naine ja kontsert», 1996 Draamateatris), Ostap Bender (Ilfi ja Petrovi, Aimla ja Baskini «12 tooli», 1998 Vanalinnastuudios).

Mõtleme tänutundega armastatud lauljale ja näitlejale ning avaldame sügavat kaastunnet Tõnu Kilgase lähedastele.

Eesti Draamateater, Eesti Noorsooteater, Endla Teater, Rahvusooper Estonia, Smithbridge Productions, Tartu Komöödiateater, Teater Vanemuine, Vana Baskini Teater, Eesti Näitlejate Liit, Eesti Teatriliit, Eesti Rahvusringhääling, Kultuuriministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles