Kultuuri lühiuudised

Kultuuritoimetus
Copy
Freakangel ja Forgotten Sunrise annavad kontserdi.
Freakangel ja Forgotten Sunrise annavad kontserdi. Foto: Plakat

Freakangel ja Forgotten Sunrise annavad kontserdi

Täna algusega kell 21 astuvad Tallinnas klubis Uus Laine (Vana-Kalamaja 1) eksklusiivselt ühel laval üles kaks ennast väga harva ilmutavat kodumaist industrial-muusika kollektiivi: Freakangel ja Forgotten Sunrise.

Freakangel on 2009. aastal loodud industrial-electro küte, mis on oma loomise hetkest peale tõestanud nii siin- kui enamjaolt teisel pool piiri, et sellise energia ja produktsiooniga punt on tulnud, et jääda. Forgotten Sunrise on 1992. aastast viljelenud erinevaid stiile alates death metal’ist kuni dark electro’ni.

Avatakse Valli Lember-Bogatkina näitus

Täna, 29. oktoobril kell 16 avatakse TLÜ akadeemilise raamatukogu galeriis (Rävala 10) legendaarse eesti akvarellisti ja joonistaja Valli Lember-Bogatkina (30. X 1921 – 14. X 2016) 100. sünniaastapäeva tähistav näitus.

Lember-Bogatkina on vesivärvimaali virtuoosne valdaja, võrdse meisterlikkusega töötas ta n-ö sulavas ja kuivas tehnikas. Mälestusnäituse läbilõige kunstniku viimase viiekümne aasta loomingust hõlmab valikut tema Eesti ja Soome maastikest, mida täiendavad portreejoonistused reisidelt Uuralisse ja Siberisse soome-ugri rahvaste juurde, kelle eluolu Lember-Bogatkinat sügavalt huvitas. Teiste hulgas saab näha hantide, manside ja komide etnograafilistes kostüümides portreid ja olmestseene, vitriinides on aga väljas Lember-Bogatkina reisipäevikud (sh Helsingi saarestiku vaadetega reisipäevik esimeselt Soome reisilt aastal 1974). Väljapanekut täiendavad kunstniku poja, keraamik Georg Bogatkini viimasel kümnendil kõrgkuumustehnikas loodud suured vaasid ja kausid.

Valli Lember-Bogatkina näituse ülespanek TÜ Akadeemilises Raamatukogus. Aktsioonis Harry Liivrand ja Georg Bogatkin.
Valli Lember-Bogatkina näituse ülespanek TÜ Akadeemilises Raamatukogus. Aktsioonis Harry Liivrand ja Georg Bogatkin. Foto: Airike Taniloo-bogatkin

Ilmunud on Paavo Haavikko «Kogutud luuletused»

Soome modernistliku luule klassiku Paavo Haavikko (1931–2008) «Kogutud luuletuste» ilmumine eesti keeles on suursündmus eesti tõlkemaastikul ja Soome-Eesti kultuurisuhetes. Kogu Haavikko luulelooming ilmub tervikuna eesti keeles ühes soliidse mahuga köites. Luuletused on tõlkinud tunnustatud luuletõlkijad mitmest põlvkonnast, mis annab tekstile ainulaadse polüfoonilise kõla.

Saatesõna eestikeelsele väljaandele on kirjutanud Elo Viiding ja Jan Kaus. Luuletused on tõlkinud Kai Aareleid, Ivar Grünthal, Kätlin Kaldmaa, Kaja Kallemets, Jan Kaus, Lauri Kitsnik, Tiiu Kokla, Hasso Krull, Asko Künnap, Minni Nurme, Kajar Pruul, Jürgen Rooste, Paul-Eerik Rummo, Piret Saluri, Joel Sang, Debora Vaarandi, Elo Viiding ja Julius Ürt. Raamatu kujundas Asko Künnap.

«Kogutud luuletuste» esitlus Tartus on 2. novembril kell 18 Tartu Kirjanduse Majas ja esitlus Tallinnas 3. novembril kell 18 Tallinna Kirjanike Maja musta laega saalis.

Paavo Haavikko, «Kogutud luuletused».
Paavo Haavikko, «Kogutud luuletused». Foto: Raamat
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles