Kihnu käsitöömeister esitles oma raamatut «Elumõnu»

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärmä Roosi
Ärmä Roosi Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kihnu käsitöömeister Ärmä Roosi esitles Pärnu Uue Kunsti Muuseumis oma näputöid ja raamatut «Elumõnu», kus kirja pandud Kihnu naiste kudumise, tikkimise ja õmblustööde saladused.


Kihnu naised, kes kinnastesse, sukkadesse, tekkidesse ning körtidesse kirju koovad, edastavad sõnumeid kaugetelt esivanematelt. Milliseid salasõnumeid need esiemade mustrid pajatavad, enamik käsitöömeistrid ise ei teagi, vahendasid

ERR Uudised

«Aktuaalset kaamerat».

Rosaali Karjam ehk Kihnu-pärase nimega Ärmä Roosi on erand, sest tema teab kirjade tähendusi ja tunneb nende võlujõudu ning on nüüdseks oma pika elu jooksul kogutud rohkem kui 300 kinda- ja enam kui 100 sukakirja pannud kaante vahele koos esiemade tarkuste ning uskumustega.

Raamatu pealkiri «Elumõnu» pole juhuslik. Roosi sündis 74 aastat tagasi Mõnu talus ning on kogu elu suurt mõnu tundnud Kihnu naiste näputööst.

Lisaks kudumitele annab see põhjaliku ülevaate Kihnu naiste tikanditest ning õmblustöödest, kus samuti peidus palju kaitsemaagilisi märke.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles