Kultuuri lühiuudised

Kultuuritoimetus
Copy
Jordan B. Peterson
Jordan B. Peterson Foto: Tony Norkus/ Shutterstock

Tuntud staarintellektuaal tuleb Eestisse esinema

Tuleva aasta 22. juunil esineb Saku suurhallis tunnustatud kliiniline psühholoog professor Jordan B. Peterson (pildil), kelle raamatut «Elu 12 mängureeglit. Vastumürk kaosele» on üle maailma müüdud rohkem kui neli miljonit eksemplari. Jordan B. Peterson on sündinud 1962. aastal, ta töötab psühholoogiaprofessori ja kliinilise psühholoogina Toronto ülikoolis. Ta on aidanud oma patsientidel toime tulla depressiooni, obsessiiv-kompulsiivse häire, ärevuse ja skisofreeniaga ning on pidanud palju loenguid Põhja-Ameerikas ja Euroopas. Peterson on koos oma õpilaste ja kolleegidega Harvardis ja Toronto ülikoolis avaldanud üle saja teadusartikli, mis on muutnud tänapäevast arusaama isiksusest.

Curly Strings avaldas topeltalbumi teise osa

Ansambel Curly Strings on avaldanud oma topeltalbumi teise osa «Rahu meis eneses». Plaadile leidsid tee üheksa muusikapala, mis on muusikute varasemate lugudega võrreldes mõtlikumad, isiklikumad ning helikeeleliselt eksperimentaalsemad. Kevadel ilmunud «Pidu meis eneses» ja nüüdne värske «Rahu meis eneses» moodustavad terviku, andes edasi kogu ansambli põhiolemuse: pühitseda elu ja elamist kõigis tema värvitoonides. Plaadi «Rahu meis eneses» teemade hulka kuuluvad näiteks alkoholilembus, perevägivald ning küüditamine – neid keerulisi lugusid ümbritseb aga rahu otsimise ja leidmise motiiv. Muusikaliselt teevad albumil kaasa ka mitmed külalised, nagu Estonian Voices, Duo Ruut, Marko Mägi ja Tõnu ­Tubli. Tekstide autoriteks on Eeva ­Talsi, Marge Niller, Doris Kareva, ­Kristiina Ehin ja Ly Seppel-Ehin, Aapo Ilves ning Jaan Jaago.

Kristiina Ehin
Kristiina Ehin Foto: Kaari Saarma

Cēsises tuleb Prima Vista kirjandusfestivali sõpruspäev

Tartus korraldatava rahvusvahelise kirjandusfestivali Prima Vista tänavune programm «Väike maailm» toimus põhiosas juba septembri lõpus, ent Covidi-piirangute tõttu toimub alles 4. detsembril sõpruspäev Lätis Cēsise linnas. Tervet laupäeva hõlmavas programmis kohtuvad mõlema riigi luuletajad, muusikud ja tõlkijad. Eesti autoritest esinevad Prima Vista 2021 patroon Øyvind Rangøy, Contra, Kristiina Ehin (pildil), Lauri Sommer, Carolina Pihelgas ja Piret Põldver, helikujundustega Kiwa, Paul Lepasson ja John Grzinich ning õhtuses programmis luulebänd Naelravi ja Ahto Külvet (Psühhoteek). Lätis elavaist poeetidest esinevad Madara Gruntmane, Dana Zālīte, Oskars Orlovs (Raibīs), Jayde Will, Jānis Rokpelnis, Arturs Punte, Krišjānis Zeļģis ja Ligija Purinaša ning helikujundajad Maksims Šenteļevs ja Rostislavs Rekuta. Sõpruspäev toimub kultuurikeskustes PLMC (kella 14.00–19.30) ja Mala (kella 20–23) ning kantakse üle Kirjandusfestival Prima Vista Youtube’i kanalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles