Kultuuri lühiuudised

Kultuuritoimetus
Copy
Karmen Puis
Karmen Puis Foto: Margus Ansu

Vanemuise teatris toimub suurejooneline ooperigala

Täna õhtul toimub Vanemuise teatri suures majas kaunis ooperigala, kus Vanemuise teatri ooperi- ja külalissolistide esituses kõlab maailmakuulsate heliloojate looming armastatud ooperitest. Dirigeerib Vanemuise teatri muusikajuht Risto Joost. Solistidena astuvad üles Dara Savinova Rootsi Kuninglikust Ooperist, Luc Robert Kanadast, Jānis Apeinis Läti Rahvusooperist, Martin Karu, Karmen Puis, Pirjo Jonas, Simo Breede, Rasmus Kull ja Grete Oolberg. Kaasa teevad ka Vanemuise ooperikoor ja sümfooniaorkester. Ooperigala konferansjee on Jaanus Tepomees.

Ilmus Paavo Matsini artiklikogu

Kirjastuselt Lepp ja Nagel ilmus kirjaniku ja kriitiku Paavo Matsini (pildil) viimase kümmekonna aasta arvustusi ja esseid koondav teos «Kirjandus ja alkeemia». Värskesse raamatusse on valitud rohkemal või vähemal määral alkeemiaga kokkupuutes olevad kirjutised kultuuriloost, raamatutest ja muidugi ka Matsini lemmiklinnast Prahast. Raamatu esitlus Tartus toimub 16. detsembril kell 18 Eesti Farmaatsia Seltsi farmaatsia ajaloo kabinetis (Jakobi 52).

Paavo Matsin avaldas oma viimase kümmekonna aasta arvustusi ja esseid koondava teose «Kirjandus ja alkeemia».
Paavo Matsin avaldas oma viimase kümmekonna aasta arvustusi ja esseid koondava teose «Kirjandus ja alkeemia». Foto: Erakogu

Selgunud on Ants Orase kriitikaauhinna laureaat

Suure kriitiku Ants Orase (1900–1982) 121. sünniaastapäeval üle antud auhinna pälvis Mikael Raihhelgauz­ arvustusega «Spontaanne tants või juhuslik ekslemine?» Rein Raua romaanile «Päikesekiri» (Loomingus nr 10, 2021). SA Kultuurilehe moodustatud žürii (Rauno Alliksaar, Pille-Riin Larm, Made Luiga, Brita Melts, Carolina Pihelgas, Märt Väljataga) tõstis esile retsensiooni selgust ja informatiivsust ning tasakaalu teose kirjeldamise, tõlgendamise ja hinnangu andmise vahel. Auhinda, mis on mõeldud eesti kirjanduse arvustamise edendamiseks, anti tänavu kulka toel välja seitsmendat korda. Matemaatik ja teoloog Mikael Raihhelgauz (22) on auhinna ajaloo noorim laureaat.

Musta Kasti uuslavastus «Alina». FOTO:
Musta Kasti uuslavastus «Alina». FOTO: Foto: Gabriela Urm

Musta Kasti uuslavastus räägib loo sõltuvusest

Täna esietendub Tartus Genialistide Klubis Musta Kasti uuslavastus «Alina», mis põhineb Soome kirjaniku Elli Salo samanimelisel näidendil. Soome keelest on näidendi tõlkinud Kai Aareleid, lavastuse kunstnik on Inga Vares, valguskujundaja Karolin Tamm, helikunstnik Martin Rästa, liikumisjuht Jaanika Tammaru. Lavale astuvad Laura Niils, Karl Edgar Tammi ja Kristian Põldma. Etendused toimuvad 10. ja 11. detsembril kell 19 Genialistide Klubis Tartus ning 13. ja 14. detsembril kell 19 Sõltumatu Tantsu Laval Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles