Täna algab Narvas esimene Õiglase disaini nädal

Kultuuritoimetus
Copy
Õiglase disaini nädal
Õiglase disaini nädal Foto: Narva Loomekeskus OBJEKT

Täna esmakordselt Narvas algava õiglase disaini nädal. Programmi keskmes on ringmajandus, urbanism, tootedisain ja mood. Loengud, töötoad ja näitused tutvustavad laiemale publikule lähemalt kaasaegse disaini põhimõtteid, mis võtavad arvesse nii kohaliku kutluuripärandit kui ka ülemaailselt rohepööret.

Õiglase disaini nädala korraldaja loomekeskuse OBJEKT juhi Jana Budkovskaja sõnul on esmakordselt toimuva sündmuse eesmärk tutvustada rohepöördega kaasnevaid uusi võimalusi ja käega katsutavat tulemust. «Õiglane inimese ja loodusega arvestav disain ja majandus on eeskätt vastutustundlik. Täna me teame, et selleks on ressursside ringluskasutusse suunamine ehk ringmajandus.

Piiratud ressursside tingimustes on oluline nende kasutamist optimeerida ning leida uusi viise ettevõtluseks ja loominguks, seepärast on disaininädala teiseks keskseks teemaks digitaliseerimine – uued ärimudelid ja kunsti formaadid, nagu NFT, kultuurilise pärandi digitaliseerimine ning uue digikultuuri loomine. Ootame sündmusele osalema kunstnike ja äriinimesi, kes soovivad leida inspiratsiooni, koostööpartnereid, ning ka lihtsalt uudishimulikke inimesi, kellele pakuvad huvi ringdisain, filmitööstus, NFT, digitaalne kultuur ja säästev mood.»

Disaininädala programmi osana avatakse teisipäeval Narva kunstiresidentuuris näitus «Õiglane disain», kus eksponeeritakse Eesti disainerite ja tehnoloogide ringmajanduse põhimõttel loodut – näha saab teiste seas Stella Soomlaise, Kira shoesi, Anne Türne ja Katre Arula loomingut. Esindatud on ka Prototroni kevadvooru võitja Filaret, mis toodab suitsukonidest 3D printimiseks vajalikku toorainet ning käesoleva Prototron kevadvooru osaleja Myceen, mis kasvatab seentest mööbliesemeid.

Kultuuripärandi säilitamist ja digitaliseerimist tutvustab äsja esilinastunud filmi «Apteeker Melchior» kostüümide näitus, mis avatakse Narva kindluses kolmapäeval. Reedel toimuval seminaril arutavad aga tuntud disainerid ja loomemajanduse eksperdid Prantsusmaalt, Gruusiast ja Eestist kultuuripärandi, rohepöörde, NFT-tehnoloogia, digitaalse kunsti, loomeettevõtte ärimudelite teemadel.

Lisaks tulevikulinnale keskenduva kunstinäituse «Narva 2050 DYI» avamisele leiab reedel aset Eesti, Ukraina ja Gruusia disainerite moeetendus, kus oma kollektsioone tutvustavad Design Hata, Karin Kreek ja Spilow Kids. Õiglase disaini nädalat jäävad lõpetama disainiturg, kus saab toimuda kohalike disainerite ja käsitööliste loominguga, ning BAZARi arutelu «Taaskasutatud – moodne või häbiväärne?», mis keskendub taaskasutamise kaasaegsetele lähenemisele ja erinevate põlvkondade suhtumisse rohetrendidesse.

Üritusi korraldab loomekeskus OBJEKT Integratsiooni Sihtasutuse toel ning koostöös partneritega, sh Narva kunstikool, Eesti kultuuriakadeemia, Prantsusmaa suursaatkond Eestis, digikultuuri projekt MicroFolie, Design Georgia, Taska Film, Apollo production, Loov Eesti, Narva kunstiresidentuur, Narva meediaklubi, Garage48, Narva muuseum, Vaba Lava, BAZAR arutelude päev, Loomeloom, Ida-Viru loomeklaster ja paljud teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles