Vaba Lava sõidab Leetu külalisetendusi andma

Kultuuritoimetus
Copy
Etendus «Error 403»
Etendus «Error 403» Foto: Vaba lava

Vaba Lava annab kolmapäevast reedeni külalisetendusi Vilniuses Leedu Rahvusteatris. Esitusele tulevad hooaegade 2019-2021 kuraatorprogrammi paremik – «Kaks garaaži», «Mul oli nõbu» ning «Error 403».

Antud programmi kuraatoriks oli Leedu näitekirjanik Marius Ivaškevičius. Kahe hooaja kuraatoriprogrammi teemaks oli «Murranguaja inimesed», mille fookuses olid aastad 1989-2019 ning Baltimaad ja nende lähinaabrid: Venemaa, Valgevene ja Ukraina. Just sellistes geograafilistes ja ajalistes piirides soovib Vaba Lava teatrikunsti vahendeid kasutades uurida inimeste saatusi.

«Marius Ivaskevičius valis oma programmist kolm lavastust ja kutsus meid külla. Eesti teater pole ammu nii suurelt Leedus käinud ja nüüd on Vabal Laval suurepärane võimalus eesti teatrit Baltimaades tutvustada. Sellel nädalal on meie päralt Oskars Korsunovase juhitav Leedu Rahvusteater. Eesti hea teater ei saa jääda ainult Vaba Lava seinte vahele, sel kevadel on ees veel etendused Lätis, Belgias ja Horvaatias,», kommenteerib Vaba Lava juht Märt Meos.

Äsja tõi Vaba Lava välja Ukraina sõjast rääkiva Julia Augi kirjutatud ja lavastatud dokumentaalloo «H** Voine. Ukraina. Kirjad rindelt». Vaid paari nädalaga valminud täiemahuline lavastus on tänaseks saanud täissaalid Tallinnas, Narvas ja Tartus. Kõik selleks kevadeks planeeritud etendused on juba välja müüdud ja maikuus planeeritakse etendust mängida ka Brüsselis.

«Teater peab reageerima, olema aktuaalne ja rääkima asjadest nii nagu nad on - ilustamata, ausalt ja olema avatud,», sõnas Meos ja lisas, et kuraatorprogrammidega jätkatakse ka tulevikus luues kontakte eri maade teatritegijate vahel ning avades uksi eesti näitlejatele, lavastajatele, dramaturgidele.

Vaba Lava etendused Leedu Riiklikus Draamateatris: 20. aprill «Kaks garaaži», 21. aprill «Mul oli nõbu» ning 22. aprill «Error 403».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles