Kauaoodatud kodumaine põnevik linastub HÕFFi võistlusprogrammis

Kultuuritoimetus
Copy
Kaader Jaak Kilmi filmi «Tagurpidi torn» võtetelt.
Kaader Jaak Kilmi filmi «Tagurpidi torn» võtetelt. Foto: Heikki Leis

Tänavu 17. korda toimuv Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festival valis oma programmi põneviku «Tagurpidi torn». Jaak Kilmi kauaoodatud linateos hakkab Haapsalus võistlema Eesti parima žanrifilmi tiitli nimel.

«Mul on hea meel, et kaks aastat tagasi sündinud idee panna HÕFFil omavahel mõõtu võtma ka kodumaised žanrifilmid, on saanud ilusa hoo sisse,» selgitab festivali juht Helmut Jänes. «Tänavu on üks kuuest võistlustulle astuvast filmist Jaak Kilmi lavastatud põnevik «Tagurpidi torn». HÕFFil on au olla üks esimesi kohti, kus närvikõditavat seiklusfilmi suurel ekraanil koos filmitegijatega näha saab ja ootame põnevusega, kuidas seda nii festivali publik kui Eesti filme hindav Haapsalu noortežürii vastu võtab.»

«Omal ajal olen olnud suur žanrifilmide sõber. Ka Helsingi «Armastus ja Anarhia» festival alustas tugeva kallutatusega žanrifilmide poole. Meenub veel «Night Visions» festival Helsingis, kus öistel kinoseanssidel sai vaadatud tõelisi rariteete kinokunsti tumedalt poolelt,» rõõmustab filmi režissöör Kilmi HÕFFil osalemise üle. «See oli minu noorus. Kuna paraku Haapsalu asub kaugemal kui Helsingi ja mu enda fookus on nihkunud pigem traditsioonilisema kino poole, siis polegi ma veel varem Haapsallu festivalile jõudnud. Tore, et nüüd, kui film «Tagurpidi torn» seal võistleb, on minulgi põhjust festivalile minna!»

Film «Tagurpidi torn» räägib laste suvest alevikus, kus suurimat lõbu pakub turnimine mahajäetud tootmiskompleksis. Seal viibimine keelatakse neile aga ära. Kamba pealik Kristjan ja tema sõbrad otsustavad keelust üle astuda. Otsus muudab nende elu ning paneb sõbrad karmi vastasseisu.

Filmis teevad kaasa Nils Jaagup England, Rebeka Kask (telesarjast «Papad Mammad»), Una Marta Soms, Laura Vahtre, Kimi Reiko Pilipenko, Mirja ja Mirje Toomsalu, Andres Lepik («Vee peal», «Põrgu Jaan») ning kõrvalosades Rasmus Ermel («Vee peal»), Riho Kütsar («Tõde ja õigus», «Rohelised kassid»), Evelin Võigemast («Vee peal», «Supilinna salaselts»), Anti Kobin («Malev»), Ester Kuntu («Tõde ja õigus»), Jaanika Arum («Polaarpoiss», «Free Range»), Juuli Lill (telesarjast «Pilvede all») ja Reimo Sagor («Võta või jäta»).

«Tagurpidi torni» stsenarist on Aidi Vallik («Kuhu põgenevad hinged»), režissöör Jaak Kilmi («Jõulud džunglis», «Sigade revolutsioon», «Sangarid»). Filmi toodavad Stellar Film ja Studija Locomotive, levitab ACME Film.

«Tagurpidi torn» jõuab festivalil ja levis ka nägemis- ja kuulmispuudega lasteni. MovieReading rakendus annab võimaluse kirjeldus- või vaegkuuljate subtiitrid alla laadida ja see sünkroniseerib end filmis toimunuga, mis annab võimaluse filmi sisu paremini kinosaalis jälgida ja sellele kaasa elada.

HÕFFi publikul avaneb võimalus seda näha esimeste seas Eestis koos üleriigilise kinolevi algusega. Festival leiab aset 29. aprillist kuni 1. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles