Teadlased, kultuuritegelased ja sportlased said kätte riigipreemiad

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Andrus Ansip avaldas täna Tartu Ülikooli aulas toimunud riiklike preemiate kätteandmisel valitsuse nimel austust neile kümnetele inimestele, kes on oma valdkonna tunnustatud asjatundjate poolt valitud käesoleval aastal erilise esiletõstmise väärilisteks.

«Need on teadlased, kultuuriilma esindajad ja sportlased, kes on jätnud Eesti kultuurilukku sügava jälje kas oma aastatepikkuse tööga või silmapaistvate saavutustega viimastel aastatel. On sümboolne, et suur osa tänastest laureaatidest on alustanud oma hilisemat eduteed ja elutööd just siit samast aulast saadud ülikoolidiplomiga,» lausus peaminister alma materi peahoones kõneledes.

Eesti rahva ja riigi tunnustuse oma elutöö eest pälvisid teaduse vallas matemaatikust akadeemik Ülo Lumiste ja tänasele Eesti perearstindusele alusepanija Heidi-Ingrid Maaroos.

«Teadustöö ei ole üksikisiku töö, see on tehtud koos paljude heade kolleegidega nii Eestist kui kaugelt maailmast. Meil kõigil on ka oma õpetajad, ning see mida oleme saavutanud, on ka nende teene,» lausus emeriitprofessor Heidi-Ingrid Maaroos tänukõnes.

Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna saajate väärikasse ritta astus sel aastal keelevalgustaja ja keelekõrv Mari Tarand.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo soovis oma sõnavõtus, et nii meie tänavused kui tulevased teadlased, kultuuriinimesed ja sportlased jätkaksid pürgimist maailma tipptunnustuse poole, olgu selleks siis Nobeli preemia, filmimaailma Oscar või olümpiamedal.

«Kuid eesti keele alal on Ferdinand Johann Widemanni auhind maailma kõrgeim auhind,» lausus minister Aaviksoo Mai Tarandile preemiat üle andes.

Spordi vallas tõsteti tänavu eriliselt esile oma elust rohkem kui pool sajandit vehklemisele pühendanud Tõnu Nurk ning enam kui 40-aastase treeneristaažiga Rein Ottoson.

Riigi spordipreemiate elutöö auhinna kätteandmisel rõhutas kultuuriminister Rein Lang treeneri erakordselt tähtsat rolli. «Spordis on palju taustajõude, kes ei pääse alati esile. Kuid ilma nende inimeste pühendumuse ja innuta ei oleks meie sportlastel niivõrd silmapaistvaid tulemusi,» lausus kultuuriminister.

Kultuuri vallas avaldati täna siirast tänu ja sügavat lugupidamist eestluse hoidjale New Yorkis Hellar Grabbile, Tartu Muusikakoolist oma pikale ja edukale heliloojateele suundunud professor Jaan Räätsale ning näitlejale ja lavastajale Jaan Toomingule.

Eesti Vabariigi 94. aastapäeval sai riikliku preemia kokku 30 teadlast, kultuuritegelast ja sportlast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles