Rakvere linna päevadel tähistatakse olulist juubelit

Kultuuritoimetus
Copy
Rakvere linna päevad aastal 2021
Rakvere linna päevad aastal 2021 Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Juuni teisel nädalal toimuvad Rakvere linna päevad, mis pakuvad viie päeva vältel mitmekesist tegevust - eripalgelisi kontserte, ajaloolisi ringkäike ja loenguid, spordisündmusi, tegevusi lastele, kodukohvikuid ning palju muud põnevat.

Tänavused linnapäevad on juubelihõngulised, kuna 12. juunil möödub 720 aastat päevast, mil Taani kuningas Erik Menved andis Rakverele Lübecki linnaõigused. Linna sünnipäeva tähistatakse terve aasta vältel, kuid vaieldamatult toimub juubelipidustuste kulminatsioon linnapäevade ajal, mil kõigil huvilistel on võimalus osa saada rikkalikust programmist.

Rakvere kultuurikeskuse juhi Eve Alte sõnul on ettevalmistused kulgenud edukalt. «On suur rõõm, et saame üle mitme aasta pidada linnapäevi jälle tavapärases mahus ja ilma piiranguteta,» ütles Alte.

Rakvere linnapea Triin Vareki sõnul on linnapäevad igal aastal oodatud tähtsündmus, sest rikkalik kultuuri- ja spordiprogramm ning mõnusad atraktsoonid lastele pakuvad võimalusi ja rõõmu igaühele. «Linnaõiguste saamise juubel lisab sel aastal muidugi pidulikkust ning on rõõm, et saame 12. juuni õhtul piiranguteta kogunedes kutsuda linnarahva vallimäele kontserdile, et koos seda pidulikku päeva tähistada,» märkis Varek.

SA Virumaa Muuseumid vanemteadur Uno Trumm viib huvilised rännakule keskaegsesse Rakverre. Lisaks pakub SA Virumaa Muuseumid mitmeid teisi ajaloolisi rännakuid ja loenguid, lisaks mitmekesist programmi Politseimuuseumis, Linnakodaniku majamuuseumis ja linnuses. Harrastusornitoloog Peep Veedla kutsub linnamürale vaatamata linnulaulu kuulama.

Spordisõpradele on taas toimumas üle-eestiliselt populaarseks saanud Rakvere Rammumees, trepijooks, rattaorienteerumine, tenniseturniir «Igamehe paarismäng» ja noorte ekstreemspordi töötuba.

Linna mudilaste auks korraldatakse taas traditsiooniline reedene põnnide paraad, kus kõik lasteaia- ja kodused lapsed üheskoos lõbusalt läbi linna Vallimäe vabaõhukeskusesse marsivad, kus neid tore kontsert Moonaküla Muusikaakadeemia triolt ootamas on. Nädalavahetuseks aga kerkib võluväel Rakvere kirikuparki muinasjutumaa, kus jätkub lastele tegevust terveks päevaks. Rõõmu pakuvad muusikalised ja muinasjutulised etteasted, karussell, batuut, õhupallid, loomad ja palju muud.

Linnapäevade kontsertprogramm on tihe ja mitmekesine. Klassikalise muusika austajatele esineb maestro Rein Rannap, rahvusooper Estonia solist Angelika Mikk, Ungari noorte kitarristide trio Tritonus, kammerkoor Solare. Meeleolukaid kontserte pakuvad Mait, Jakko ja Mikko Maltis, ansambel Köömes, Metsatöll, Tanel Padar ja Tanja. Lisaks toimub Virumaa Teataja muusikakonkurss «Suvesaund 2022» kontsert ja auhinnagala.

Loomulikult saab teoks ka traditsiooniline Kreisilaat, mis juba kolmandat aastat mõnusal varjulisel Kastani puiesteel toimub. Laadalt võib leida käsitööd, talutoodangut, taimi ja aiasaaduseid. Sekka mõned tarbe- ja tööstuskaubad. Ikka selleks, et laadakauba valikut jaguks igale maitsele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles