Eesti vanim kammerkoor tähistab tähtsat juubelit

Kultuuritoimetus
Copy
Tallinna Kammerkoor
Tallinna Kammerkoor Foto: Pressifoto

Tallinna Kammerkoor annab 13. mail kell 19.00 Eesti Muusikaakadeemias kontserdi, millega tähistab kollektiivi 60. juubelit. Koori peadirigendi Heli Jürgensoni sõnul tuleb väärika sündmuse puhul esitamisele kava, millega tehakse muusikaline rännak läbi Tallinna Kammerkoori sündmuste- ja saavutusterohke ajaloo.

«Tutvudes kammerkoori arhiivmaterjalidega, vaatas vastu äärmiselt mitmekülgne repertuaar, mis koosneb nii koori lauljatena tegutsenud heliloojate uudisloomingust, Eesti armastatuimate heliloojate tuntud ja täiesti tundmatutest lugudest, keerulisest vanamuusikast kui kaasahaaravast kergemuusikast. Põimisime sellest kokku põneva terviku, millesse lisasime ka tänase koosseisu lemmikteoseid, millest nii mõnigi on viimastel konkurssidel koorile suurt edu toonud,» rääkis Jürgenson.

1962. aastal Uno Naissoo eestvedamisel eksperimentaalkoorina loodud Tallinna Kammerkoor koosnes algusaastatel professionaalsetest muusikutest ning koori eesmärk oli tutvustada ja esitada Eesti heliloojate uudisloomingut. Tegu oli esimese kammerkooriga mitte ainult Eestis, vaid kogu toonases Nõukogude Liidus – alles pärast Tallinna Kammerkoori loomist tekkisid kammerkoorid Riias, Peterburis ja teistes liidu suurlinnades.

Koori on läbi aastakümnete juhatanud paljud nimekad dirigendid, teiste seas näiteks Kuno Areng, Ants Üleoja, Arvo Ratassepp, Heino Kaljuste, Toomas Kapten, Aivar Leštšinski ja paljud teised. Tallinna Kammerkooris on traditsiooniliselt tegutsenud peadirigendi kõrval ka nooremad koorijuhid. Juubelihooajal juhatab koori lisaks Heli Jürgensonile ka Kärolin Tuisk, kes sooritas kammerkooriga oma magistrieksami maksimumhindele ning kes astub samuti juubelikontserdil dirigendipulti.

Tallinna Kammerkoor koosneb täna enam kui 30 erinevatel elualadel töötavast harrastajast, keda seob armastus kvaliteetse koorimuusika vastu ning kelle südameasjaks on kanda edasi väärika koori pärandit.

«Koori kuulub jätkuvalt lauljaid, kes on Tallinna Kammerkoori ridades olnud juba 20 aastat ja enam. Juubel ei ole siiski ainult meie tänase koosseisu pidu, teeme kontserdiga kummarduse kõigile, kes on Tallinna Kammerkoori edulugu aidanud läbi kuue aastakümne luua ja hoida – kõigile loojatele, dirigentidele, kunagistele lauljatele ja toetajatele,» sõnas Jürgenson.

Tema sõnul seisneb Tallinna Kammerkoori panus Eesti koorikultuuri ajalukku ka selles, et kammerkoorile on kirjutatud läbi aegade arvukalt tänaseks Eesti koorimuusika klassikaks kujunenud lugusid – näiteks Lembit Veevo «Millest vestles lill» ja «Haned-luiged», Ester Mägi «Mõtisklused», Veljo Tormise «Raua needmine» ja palju muid tippteoseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles