Jaapani kultuur saabub Paidesse

Kultuuritoimetus
Copy
PaIDA festival 2021. aastal
PaIDA festival 2021. aastal Foto: Paide Muusika- ja Teatrimaja

21. mail toimub Paide Muusika- ja Teatrimajas II Paide orientaalsete kultuuride festival paIDA.

Festivali kunstiline juht Leho Rubis selgitab festivali ideed nii: «Paide kadunud jõe Paida järgi nime saanud festivali kandev idee on ida kultuuride muusika, kunsti ja kirjanduse tutvustamine. 2022. aasta paIDA teema on Jaapani kultuur, pakkudes tõusva päikese maa elutunnetuse kogemust läbi Jaapani muusika, kunsti ja kirjandusega tegelevate inimeste tõlgenduse.»

Ühepäevase festivali vältel saab külastaja tunda end täpselt nii nagu Jaapanis: päeva avavad ehtne jaapani teerituaal ja raku-keraamika näitus. Päeva jooksul saavad toimuma jaapaniteemalised töötoad, loengud ja vestlusring jaapani traditsioonilisest esteetikast. Avatud on jaapani traditsiooniline köök.

Rubis tõstab esile festivali muusikalist osa: «Selle aasta festivali üheks peaesinejaks on Jaapani ja Eesti muusikapärimust ühendav ansambel KuuKUU, mille koosseisus kõlab iidne jaapani bambusflööt shakuhachi. Festivalil pakub Jaapani teesorte Chado teepood, avatud on virtuaalne Jaapani kunstinäitus ja Kultuuriaed ning kõlama saab ka Jaapani luule.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles