Kultuuri lühiuudised: «Ööülikooli raamatukogus» ilmus Fred Jüssi «Olemise mõnu»

Kultuuritoimetus
Copy
Loodusfilosoof Fred Jüssi.
Loodusfilosoof Fred Jüssi. Foto: jaan tootsen

«Ööülikooli raamatukogus» ilmus Fred Jüssi «Olemise mõnu»

«Ööülikooli raamatukogu» sarjas ilmus Fred Jüssi «Olemise mõnu». Spetsiaalselt selle raamatu jaoks on Jaan Tootsen teinud pikema vestluse Fred Jüssi kujunemisest ja tema mõjutajatest-õpetajatest, teosest leiab hingemaastiku sündmusi lapsepõlvest kuni tänapäevani. Raamatus on ka valik Fred Jüssi «Ööülikooli» loenguid, mis on kõlanud pea kahe aastakümne jooksul Viker- ja Klassikaraadio lainetel. Fred Jüssi kui ühe sajandi suurkuju mõttehaare on lai: tähelepanekuid linnulaulu ja ajavaimu seostest, vaikusest kui loodusvarast, inimesest ja keskkonnast, emakeelest arhitektuurini, aga raamatust leiab ka isiklikumaid enesesse süüvimisi.

Quentin Tarantino, «Ükskord Hollywoodis».
Quentin Tarantino, «Ükskord Hollywoodis». Foto: Raamat

Quentin Tarantino debüütromaan lugejate ees

Eesti lugejani jõuab meie aja ühe hinnatuima filmilavastaja Quentin Tarantino debüütromaan «Ükskord Hollywoodis». Raamatu tõlkis Lauri Liiders. Raamat põhineb Quentin Tarantino samanimelisel mängufilmil, kus peaosi kehastasid Leonardo DiCaprio ja Brad Pitt ning mis kandideeris 2020. aastal parima filmi Oscarile. See Kuld-

gloobusega auhinnatud stsenaariumil põhinev raamat sisaldab väga palju uut materjali, mis filmi ei jõudnud, avades tegelaste eluloolist tausta ja selgitades nendevahelisi suhteid palju põhjalikumalt, kui Tarantinol selleks kinolinal mahti oli.

Berliini naisfotograafid jäädvustavad kriisi

Juhan Kuusi Dokfoto keskus avas koostöös Goethe Instituudiga eile Telliskivi Loomelinnaku välialal fotonäituse «Murdlaineis», mis portreteerib 24 Berliini naisfotograafi objektiivi abil isiklikke, mitmekesiseid ja ainulaadseid sissevaateid naiste ellu kriisi ajal Covid-19 pandeemia näitel. Tänu näitusel esitletavatele fotodele näeme lugusid, mis ärgitavad kaasa mõtlema ja kriitiliselt kaaluma meie arusaamu perekonnast, elukutsest, rollimudelitest, konventsioonidest ja sotsiaalsetest struktuuridest.

Kunstikompleks Naked Island.
Kunstikompleks Naked Island. Foto: Taavi Sepp

Üleeile avati Paljassaares Naked Islandi töökojamaja

Kolmapäeval avati Paljassaares kõiki loomingulisi tegutsejaid ootav töö- ja loomekeskkond Naked Islandi töökojamaja. Naked Islandil on end sisse seadnud mitmesugused loometegevusega tegelevad ettevõtted, nende seas vineerist seinaskulptuure valmistav loomebränd Heinvuud, keevitamisteenuseid pakkuv Jokkerbox, disainer Veiko Liisi stuudio Taikonaut ning vanade maalide restaureerimisega tegelev H&M Restuudio. Naked Islandi kolmekorruselisest hoonest leiab avara projektiruumi, puidu- ja metallitöökoja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles