Estonia katastroofist valmib kallis telesari. Laeva hukkumist filmitakse Belgia stuudios

Kultuuritoimetus
Copy
Parvlaev Estonia makett Eesti Meremuuseumis
Parvlaev Estonia makett Eesti Meremuuseumis Foto: Mihkel Maripuu

Parvlaeva Estonia katastroofist valmib uus teleseriaal, mis keskendub kahele-kolmele Estonia hukku ümbritsenud aastale. Esmaspäeval võttesse läinud sari vaatleb 1994. aastal toimunud katastroofiga kaasnenud sündmusi ning uurimiskomisjoni ja päästjate tööd. Vikerraadios rääkis sarja valmimisest lähemalt produtsentide hulka kuuluv Riina Sildos.

Sildose sõnul on Estonia katastroof olnud kogu aeg olnud kõneväärne sündmus ning hiljuti valmis ka selleteemaline dokumentaalsari, kus otsiti katastroofi põhjuseid ning tõusid pinnale vanad vandenõuteooriaid. Sildose sõnul pole sarja «Estonia» eesmärgiks otsida uusi teooriaid või põhjuseid, vaid tegemist on looga leppimisest, kus üritatakse toime tulla sügava inimliku tragöödiaga. 

Kaheksast osast koosneva mitmekeelse sarja tootjariikideks on Soome, Rootsi, Eesti ja Belgia. «Estonia» eelarveks on 14 miljonit eurot. Sildose sõnul on sari ülesehituselt väga keerukas. Laeva hukkumist ja päästetöid kujutavaid stseene hakati esmaspäeval filmima Belgias asuvas stuudios, kus on tohutud veepaagid. Samuti toimuvad võtteid Türgis, Soomes, Rootsis ja Eestis.

Sildose jaoks teeb seriaali paeluvaks jutustuslaad, sest «Estonia» keskendub iga tegevusriigi puhul erinevatele rõhupunktidele. Näiteks Soomet näidatakse läbi päästjate, et mõista anda, mida nad elasid, kui palju nad panustasid ja millised psüühilised traumad tabasid neid päästjaid, kes enim pingutasid.

Eesti näitlejatest osaleb seriaalis Kaspar Velberg. Sildose sõnul eelnes sarja tegemisele põhjalik eeltöö, et sündmused põhjalikult ning tõelähedaselt ümber jutustada. Eestlastest aitasid sarja tegijaid Einar Ellermaa ja Mihkel Kärmas. Sildose sõnul kestab pikk võtteperiood oktoobri lõpuni ja seriaal plaanitakse valmis saada järgmise aasta mais. Produtsent usub, et seriaal ilmub Telia voogedastusplatvormile 2023. aasta teises pooles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles