«Harjutused sabale» autor tuleb Eestisse

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grigori Osteri «Õuduste kool» sai eesti laste seas väga populaarseks.
Grigori Osteri «Õuduste kool» sai eesti laste seas väga populaarseks. Foto: Katrin Elias/Õhtuleht

Mais Tartus toimuvale kirjandusfestivalile Prima Vista tuleb tuntud Vene lastekirjanik Grigori Oster, keda eestlased teavad ennekõike kui pärdikupiiga ja boamaoseiklustest rääkivate multifilmide autorit.

Oster on ülemaailmselt tuntud eelkõige mitmete animasarjade stsenaristina, nagu «Harjutused sabale», «38 papagoid» jt, teatab kirjandusfestival.


Oma satiiriliskoomiliste tekstide eest on auhinnatud kirjanik-stsenarist pälvinud mitu korda kriitikute heakskiidu. Osteri lasteraamatud on bestsellerid ja kuuluvad juba vene kirjanduse klassikasse. Tema kirjandusvaramu sisaldab üle seitsmekümne animafilmi stsenaariumi, sealjuures on Osteri lasteetendusi mängitud Venemaal üle kahekümne aasta ning teoseid tõlgitud mitmesse keelde.

Eesti keelde on Osteri teostest tõlgitud neli lasteraamatut: «Kahjulikud nõuanded» (2006), «Pifi seiklused» (2000), «Pifi uued seiklused» (2000) ja «Õuduste kool» (2010). «Kahjulikud nõuanded», mis ilmus esimest korda 1990. aastal, andis pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist vene lastekirjandusele uue hoo. Sealjuures on Oster vene autoritest esimene, kes kõneleb oma teoste kaudu lapse kui täiskasvanuga, andes talle võimaluse tajuda iroonilise ja naljaka alatooniga juttude tegelikku tõsidust. Kasulikke nõuandeid ei jaga Oster aga ainult väikestele. Kirjanikult on ilmunud raamatud ka isadele, sõnakuulmatutele ärimeestele ning maitsvatele ja tervetele naistele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles