Miljones Eesti Rahva Muuseumi külastaja sai erilise kingituse

Kultuuritoimetus
Copy
Miljones ERMi külastaja Marite Rikkas
Miljones ERMi külastaja Marite Rikkas Foto: Eesti Rahva Muuseum

Täna keskpäeval jõudis Eesti Rahva Muuseumisse 1 000 000. külastaja. Miljonikorje läks lahti 1. oktoobril 2016, mil avati Raadil ERMi uus maja.

Õnneliku külastajana jõudis 29. juunil ERMi Marite Rikkas. Teda tervitasid ERMi töötajad eesotsas direktor Kertu Saksaga. Õnnitlemisel anti üle ERMi teaduri Reet Piiri koostatud suur rahvarõivaraamat «Rahvarõivas on norm».

Võitja ei pidanud pilku raamatusse oma auhinna valimiseks heitma, sest teadis juba oma rahvarõiva-eelistusi. «Tantsin rahvatantsuansamblis Leigarid ja siin rühmas saavad kõik oma kandi rahvarõivaid kanda. Mina valin Kuusalu rahvarõivad, sest sealt on pärit minu vanavanemad,» ütles Marite Rikkas.

Muidugi on miljones külastaja auhinna üle väga õnnelik ja plaanib kanda uusi rahvarõivaid au ja uhkusega nii esinemistel kui muudel pidulikel puhkudel. Rikkas lisab: «Sel aastal tantsisime jaanitule juures Eesti Vabaõhumuuseumis. Eriti uhke oleks uue rahvarõivakomplektiga esineda järgmisel aastal Raadi mõisapargis toimuval jaaniõhtul.»

ERMi direktor Kertu Saks: «Kingime sellele armsale inimesele vastavalt tema soovile just selle paiga rõivad, kus on tema juured. ERM ongi ju koht, kus on juba 1909 aastast kogutud rahvarõivaid ja meil on kõige täiuslikum ülevaade sellest, millised on erinevad paikkondlikud komplektid. Oleme seda nõu andnud läbi aegade nii rahvatantsurühmadele, kui laulukooridele, et me laulu- ja tantsupidude traditsioon saaks rahvarõiva ilu autentselt edasi kanda.»

Eesti Rahva Muuseumi rahvarõivaste valmistamise koolis saavad kõik huvilised rõivaid ERMi juhendajate käe all valmistada. «Julgustame kõiki huvitatuid meie poole pöörduma ja nõu küsima ning ootame ERMi uurimissaali originaalesemetega tutvuma. 2023. aasta noorte laulu- ja tantsupidu pole enam kaugel,» ütles Kertu Saks.

Kui esimestel aastatel külastas muuseumi uut maja paarsada tuhat inimest aastas, siis koroona aastatel langesid numbrid 100 000 külastuseni aastas. Käesoleval aastal on külastuste arv taas tõusma hakanud ning väliskülastajad on samuti uuesti tee muuseumisse leidnud.

Suurema osa ERMi külastanud välisriikide turistidest moodustavad meie lähiriikide Soome, Läti, Leedu ning ka Saksamaa inimesed. ERMi ja siin näha olevaid näituseid on tulnud kaema inimesi rohkem kui 120 riigist ning 20% näituste külastajatest ongi välisturistid. Haridusgruppe käib aastas ERMis 500 ringis ja giidituure tehakse üle 1000. Kokku toimub ERMis aastas üle 500 ürituse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles