Kultuuri lühiuudised: Disney jääb peagi Miki-Hiire autoriõigustest ilma

Kultuuritoimetus
Copy
Miki-Hiir animatsioonis «Steamboat Willie».
Miki-Hiir animatsioonis «Steamboat Willie». Foto: Walt Disney/Ronald Grant Archi

Disney jääb peagi Miki-Hiire autoriõigustest ilma

Vastavalt Ameerika Ühendriikide autorikaitseseadustele kaotab meelelahutushiid Disney paari aasta pärast oma kuulsaima tegelaskuju Miki-Hiire autoriõigused, vahendab The Guardian. Autoriõiguste aegumise tõttu vabaneb Miki- Hiir Disney haardest 2024. aastal, tervelt 95 aastat pärast suurte kõrvadega tegelaskuju sündi. Miki-Hiirt võis esmakordselt näha 1928. aasta mustvalges lühianimafilmis «Steamboat Willie». See tähendab, et loomeinimesed võivad Miki-Hiire algupärast versiooni kasutada täpselt nii, nagu ise heaks arvavad. Miki-Hiire hilisemate ja äratuntavamate versioonide õigused jäävad esialgu Disneyle. Hiljuti aegusid ka kuulsa Karupoeg Puhhi autoriõigused, mistõttu on mett armastav tegelaskuju juba leidnud ebatavalist rakendust. Praegu on valmimas õudusfilm «Winnie the Pooh: Blood and Honey», kus miljonitele lastele tuttavad Puhh ja Notsu korraldavad hirmsa veresauna.

Teatrivisionäär Peter Brook.
Teatrivisionäär Peter Brook. Foto: Arnaud Baumann/sipa

Suri teatrivisionäär ja lavastaja Peter Brook

97-aastasena suri Briti teatrilavastaja ja visionäär Peter Brook, kelle tohutu mõju ulatus üle maailma. Tema surma kinnitas laupäeval tema assistent Nina Soufy. Brook defineeris oma lavastustega Stratfordi Royal Shakespeare Companys viisi, kuidas me teatrist mõtleme. Peter Brook sündis 21. märtsil 1925 Londonis. Pärast Oxfordis Magdaleni kolledžis õppimist asus ta tööle Kuninglikku Ooperiteatrisse, kus ta muu hulgas lavastas Salvador Dalí kujundusega Richard Straussi ooperi «Salome». Kui Peter Hallist sai 1960. aastal Royal Shakespeare Company kunstiline juht, palus ta Brookil end seal abistada. Seal lavastas Brook 1962. aastal esietendunud «Kuningas Leari» – lavastuse, mis on paljude silmis tänini «maailma teatri ülim saavutus» –, mille peaosas oli Paul Scofield. Paljusid Brooki lavastusi tunnustati teatrist üleliigsuse eemaldamise ja draama põhiolemuse vaatajateni toomise eest, esitatuna selge pilgu ja elegantse puudutusega. Tema lavastused paistsid silma ka oma mitmekesisuse poolest.

Valmiv animafilm «Sierra», isa ja poeg hiilivad rahvarallile.
Valmiv animafilm «Sierra», isa ja poeg hiilivad rahvarallile. Foto: Filmikaader

Tartuffi avab palju auhindu võitnud uus kodumaine film

Esimest korda pärast välismaist auhinnasadu jõuab Eestis ekraanile uus kodumaine animafilm «Sierra», kui sellega avatakse PÖFFi armastusfilmide festival Tartuff. 16-minutiline tekstita film linastub 1. augustil Tartus Raekoja platsil, kuhu kerkib festivali ajaks suur väliekraan ja alustab tegevust Eesti suurim vabaõhukino. «Nii suurel ekraanil nii suure publiku ees animafilmi näidata on midagi erakordset – seda enam, et tegu on esilinastusega mitte ainult siinsete vaatajate, vaid ka võttegrupi jaoks. Aga ideaalne koht on see ka filmi teemat ja dünaamikat arvesse võttes – avatakse ju sealsamas mõni nädal varem ka Rally Estonia,» ütles «Sierra» autor Sander Joon. Film on võitnud rahvusvahelistel festivalidel juba 12 auhinda ja teeninud välja ka Oscarile esitamise õiguse. PÖFFi armastusfilmide festival Tartuff toimub 1.–6. augustini Tartus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles