Läti filmimees avastab Lõuna-Eestis universumi avarust

Kultuuritoimetus
Copy
Läti režissöör Andris Gauja
Läti režissöör Andris Gauja Foto: Evija Trifanova/LETA/Scanpix

Tartu 2024 Ellujäämise Kunstide Dokprogrammi resident Läti režisssöör Andris Gauja tuleb Eestisse uurima mikro- ja makromaailmade filmiks sidumise võimalust, millest võib sündida film Tartu 2024 Ellujäämise Kunstide filmikassetile. 2. august kell 18.00 näeb Gauja kõrgelt auhinnatud filme Tartu Elektriteatris tARTuFFi raames.

Andris Gauja on lõpetanud Läti Kultuuriakadeemias stsenaristika erialal ning peale lõpetamist produtseerinud, kirjutanud ja lavastanud mitmeid filme. Tema tuntuim teos on kümnetel festivalidel linastunud ja auhinnatud «Perekonnainstinkt», mida peetakse üheks Baltikumi viimaste aastakümnete parimaks dokumentaalfilmiks. Lisaks on ta lavastanud kaks mängufilmi, «Õppetund» ning «Miski ei peata meid». Ta on teinud koostööd ka eesti filmitegija Tambet Tasujaga, kes oli monteerija nii «Perekonnainstinkti» kui ka «Õppetunni» juures.

Andris Gauja külastab Lõuna-Eestit 30. juuli kuni 5.august, ning nädal aega sügisel. Tema suurimaks fookuseks Lõuna-Eestis on mikroskoopilise ja makroskoopilise maailma uurimine - limaseened ning universumi avarused. «Üha enam inimesi on viimasel ajal hakanud uudistama mikroskoopilist, mitmevärvilist ja pidevalt liikumises olevat limaseente maailma.

Teisest küljest tunnevad inimesed jätkuvad huvi universumi vastu. Tartu ja Tõravere observatooriumis saab vaadelda tähti ning päikest, mis läbi spetsiaalsete teleskoopide aina paremini nähtavad on. Nii mikroskoopiline kui ka makroskoopiline skaala pakuvad meile võimalust põgeneda oma rutiinist ja mõtiskleda igaveste küsimuste üle,» kommenteerib Gauja oma esialgset filmiideed.

Tartu 2024 Ellujäämise Kunstide Dokprogramm ja Tartuff esitlevad Andris Gauja kohtumisõhtut publikuga Tartu Elektriteatris 2. august kell 18.00. Linastuvad Gauja tuntumad filmid «Õppetund» ja «Perekonnainstinkt». Filmiseansid on huvilistele tasuta.

Ellujäämise Kunstide Dokprogramm kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi. 2022.–2023. aastal kutsub Dokprogramm rahvusvaheliselt tuntud dokfilmi režissööre Lõuna-Eestisse residentuuri. Iga filmitegija toob Tartu Elektriteatrisse paremiku oma filmidest ning viib läbi meistriklassi Tartus või meediaõppepäeva mõnes Lõuna-Eesti koolis. 2022. aasta detsembris valitakse läbi ideekonkursi kaheksa lühifilmi, mis valmivad 2024. aasta kevadeks. Dokprogrammi elluviiaks on MTÜ Tartu Filmiselts. Residentuure finantseerivad Sihtasutus Tartu 2024 ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles