Tulevik on siin: Viimsi uue kultuurikeskuse installatsioon võimaldab psühhedeelset kogemusrännakut

Kultuuritoimetus
Copy
Nescapes Live Lounge
Nescapes Live Lounge Foto: Pressifoto

19. augustil avatakse kultuuri- ja hariduskeskus Viimsi Artium. See on moodne, avatud ja interdistsiplinaarne kultuurikeskus, kus kohtuvad nii etenduskunstid, klassikaline, jazz-, pop- ja rokkmuusika, kunst, film, teadus ja haridus. Viimsi Artiumi mitmekülgse programmiga avanädalavahetus pakub kultuurielamusi koorimuusikast reivini.

Viimsi Artiumi pidulik kutsetega avasündmus toimub 19. augustil, kui suures saalis toimuval «Õhtumissal» kõlavad Antonio Vivaldi «Dixit Dominus» ja «Gloria», mida esitavad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester dirigent Tõnu Kaljuste juhatusel.

Kontserdile järgneb Ingmar Jõela lavastatud audiovisuaalne rännak «Võimalikkus», mis viib külalised tutvuma vastavatud hoone ja välialadega. Õhtust saab öö, kui Artiumi suures saalis toimub tänavafunki ja souli viljeleva Lexsoul Dancemachine'i avalik kontsert.

Viimsi Artium väljast
Viimsi Artium väljast Foto: Tiit Mõtus

19. augustil avab publikule uksed ka Viimsi Artiumi kaasaegse kunsti galerii, mille esimene väljapanek on Eesti animafilmi tipptegijate, viimsilaste Olga ja Priit Pärna kaksiknäitus. Galerii esimesel korrusel on vaatamiseks «Ole paigal – las ma vaatan!», mis annab sissevaate autorite nelja joonisfilmi visuaalsesse disaini, teisel korrusel avatud näitus «Läks lendu» mõtestab aga hea illustratsiooni olemust.

20. augustil tuleb Eesti Riiklik Sümfooniaorkester välja oma kodusest Estonia kontserdisaalist ja täidab Viimsi Artiumi terveks päevaks muusikaga. Keskpäevast õhtutundideni on publikul võimalik Artiumi vastvalminud saalides kuulata ERSO kammerkoosseise, vaadata filmi, kuulata vestlusringe ning võtta osa meistriklassidest, tutvudes nõnda uue maja ja selle võimalustega. Päevale paneb punkti sümfooniakontsert keskuse suures saalis.

Viimsi Artiumi avanädalavahetus päädib 21. augusti õhtul Kristjan Järvi NEscapes Live Lounge'i ja OOPUSreiviga. Eksklusiivsel sündmusel kõlavad Kristjan Järvi teosed Elina Nechayeva, Angeelia Pedaja ja Ott Leplandi elavas esituses. Õhtu lõpeb Artiumi fuajees toimuva folktroonika bändi OOPUS reiviga, kus tuleb esitlusele ka Kristjan Järvi «Runic Prayeri» remixi live.

Viimsi Artiumis põimuvad omavahel nii erinevad kultuurivaldkonnad kui rahvusvaheline, riiklik ja kogukondlik mõõde. Artium asub looduskaunis kohas Lubja klindi külje all. Hoone põhjamaiselt minimalistliku arhitektuuri loojad on Siiri Vallner ja Indrek Peil Kavakava arhitektuuribüroost.

Mitmekülgset kultuuriprogrammi on võimalik nautida nii 457-kohalises suures saalis, 190-kohalises blackbox'is, 160-kohalises kammersaalis kui ka endistesse kütusemahutitesse rajatud kaasaegse kunsti galeriis ja vabaõhulaval. Artiumi katuseterrass on mõeldud vabaõhukontsertide ja -kino nautimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles