Uued kultuurielamused ootavad: täna avatakse pidulikult kultuurikeskus Viimsi Artium

Kultuuritoimetus
Copy
Viimsi Artiumi fuajee
Viimsi Artiumi fuajee Foto: Tiit Mõtus

Täna õhtul avatakse pidulikult uus kultuuri- ja hariduskeskus Viimsi Artium. Kauaoodatud Viimsi Artiumi tipptasemel akustikaga saalid võimaldavad pakkuda kõrgetasemelisi muusika- ja teatrielamusi.

«On ainuõige aeg panustada kultuuri ja avada ühelt poolt maailmakultuuriga siduv ning teisalt Eesti tippkultuuri esitlev uus kultuuri- ja hariduskeskus,» ütleb Viimsi Artiumi juht Kristiina Reidolv.

Rahvusvahelise programmiga Viimsi Artiumis on võimalik esitada nii etenduskunste, klassikalist, jazz- ja popmuusikat ja filme kui ka korraldada kunstinäituseid, konverentse ja suurüritusi.

Viimsi Artium asub looduskaunis kohas Lubja klindi külje all. Hoone põhjamaiselt minimalistliku arhitektuuri loojad on Siiri Vallner ja Indrek Peil Kavakava arhitektuuribüroost. Tipptasemel akustikaga saale aitas projekteerida legendaarne akustik Linda Madalik. Hoone ehitas Nordlin Ehitus OÜ. Viimsi vald investeeris Viimsi Artiumi ehitusse ja tehnikasse ligikaudu 15 miljonit eurot.

Mitmekülgset kultuuriprogrammi on võimalik nautida nii 457-kohalises suures saalis, 190-kohalises blackboxis, 160-kohalises kammersaalis kui ka endistesse kütusemahutitesse rajatud kaasaegse kunsti galeriis, samuti vabaõhulaval ja katuseterrassil. Hoones asuvad ka Viimsi muusika-, kunsti- ja teaduskool ning huvikeskus.

Viimsi Artiumi Blackbox
Viimsi Artiumi Blackbox Foto: Tiit Mõtus

Viimsi Artiumi avakontserdil «Õhtumissa» kõlavad Antonio Vivaldi teosed «Dixit Dominus» ja «Gloria», mida esitavad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester dirigent Tõnu Kaljuste juhatusel.

Kontserdile järgneb Ingmar Jõela lavastatud audiovisuaalne rännak «Võimalikkus», mis viib külalised tutvuma vastavatud hoone ja välialadega. Avatud on Kristjan Järvi nEscapes lounge. Õhtust saab öö, kui Viimsi Artiumi suures saalis toimub tänavafunki ja souli viljeleva Lexsoul Dancemachine’i avalik kontsert.

Piduliku õhtu jooksul avab publikule uksed ka Viimsi Artiumi kaasaegse kunsti galerii, mille esimene väljapanek on Eesti animafilmi tipptegijate, viimsilaste Olga ja Priit Pärna joonisfilmide näitus «Ole paigal – las ma vaatan!» ja illustratsioonide näitus «Läks lendu».

Avapeoga saab alguse 1. oktoobrini vältav Viimsi Artiumi avakuu kultuuriprogramm, mis päädib rahvusvahelise muusikapäeva tähistamisega.

«Väga oluline on, et Eesti publik saaks orgaaniliselt osa Põhjamaade ja Euroopa, aga ka laiemalt rahvusvahelisest kultuuriruumist: just sel põhjusel on meil plaanis tuua hooaja sees Eestisse väliskultuuri - nii kaasaegset välisteatrit kui ka muusikat,» ütleb Viimsi Artiumi juht Kristiina Reidolv.

Artiumi avakuul on võimalus näha Soome kaasaegset tantsuteatrit ja nüüdistsirkust, Saksa interdistsiplinaarset dokumentaalteatrit, kuulata Eesti tippmuusikuid nii klassikalise, jazz- kui ka popmuusika vallast ning vaadata Eesti animafilmide paremikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles