Station Narva esinejatenimekiri rikastus Soome akordionivirtuoosi ja Eesti muusika uute nimedega

Kultuuritoimetus
Copy
Soome akordionivirtuoos Kimmo Pohjonen
Soome akordionivirtuoos Kimmo Pohjonen Foto: Station Narva / Press

8.–11. septembril toimuv Station Narva festival avalikustas uued esinejad. 9. ja 10. septembril Kreenholmi kvartalis aset leidvas muusikaprogrammis astuvad üles Bert on Beats, margiiela, Meisterjaan, SUVE, PTF1987 ja IVI. Esinejana kuulutati välja ka Soome akordionist Kimmo Pohjonen.

Bert on Beats ehk Bert Prikenfeldt toob piirilinna oma tumeda techno ja filmiliku laenguga autorielektroonika. Esimest korda jätab ta kõrvale arvutid ja plaadimängijad ning toob lavale modulaarsüntesaatorid, trummimasinad ja muu analoogtehnika, andes inimese ja masina võitlusega aimu, mida uut võib oodata tema sügisel ilmuvalt albumilt «Seitse». Ühtlasi esineb Bert Station Narval DJ Critikali nime all ka A-Rühma koosluses.

margiiela esindab festivalil Eesti uue räpi üha valjemalt häält. Kuulda saab nii tänavu mais Sony Music Baltic alt ilmunud bängerit «Sucka Shit» kui ka juuli lõpus ilmunud EP «margiiela season» materjali.

Meisterjaan võtab kaasa parmupilli, kitarri ja looperi ning lubab esitada suriseva ja eklektlise kava etno-teknot, gäbberit ja ehk isegi kantrit. Jonas Kaarnametsa ja Kristjan Kallase kirevas nostalgiaprojektis SUVE kohtuvad möödaniku kajad 70ndate-80ndate ENSV estraadist Jaapani city popi ja USA yacht rockini uue aastatuhande lo-fi indiega,

Meisterjaan
Meisterjaan Foto: Station Narva / Press

Laupäeval, 10. septembril esineb festivalil Station Narva aga maailmakuulus Soome akordioni-eksperimentaator Kimmo Pohjonen. Tänavu ka Eesti läänesaartel esinenuna saabub ta esmakordselt idapiirile soolokavaga, mis sisaldab nii varasemaid kui ka täiesti uusi heliteoseid.

Kimmo Pohjoneni loomingus vahelduvad lüürilised ballaadid folkroki ja eksperimentaalmüraga ning tema esitluslaadi on võrreldud šamaani rituaaliga, mille kese on elektrifitseeritud viierealine akordion. Ta on avaldanud alates 1990ndate keskpaigast üheksa täispikka sooloalbumit, tuuritanud üle ilma, troonimud Euroopa globaalmuusika edetabeli tipus, pälvinud oma loomingu eest Briti folgipiibli Songlines kriitikutelt maksimumpunkte ja Soome valitsuselt riikliku preemia multidistsiplinaarse kunsti kõrgetasemelise edendamise eest.

Festivalil on esindatud ka Narvast pärit tegijad. DJ-de ja produtsentide rühmituse Bass372 liige PTF1987 esitab atmosfäärilist dubstepi ja breakbeati elementidega bassimuusikat ning laulja-laulukirjutaja IVI seikleb koos produtsent Coulliniga tantsulise R&B, deep popi ja sündipopi radadel.

Station Narva 2022 varem väljakuulutatud artistide seas on Ukraina elektrofolgi grupp Onuka, Briti acid jazzi trio Red Snapper, 40. sünnipäeva tähistav Mahavok ja äsja comebacki teinud A-Rühm. Kontserdid toimuvad 9. ja 10. septembril ajaloolises Kreenholmi kvartalis kolmel laval: Narva kunstiresidentuuris, Kreenholmi juhtkonnahoones ja nende vahelises hoovis. Mõlemal õhtul järgnevad kontserdiprogrammile peod jõeäärses muusikaklubis Ro-Ro.

Viiendat korda Narvas aset leidva Station Narva festivali korraldaja on ettevõte Shiftworks koostöös Narva tiimiga. Koostööpartnerid on Narva kunstiresidentuur (NART), Narva Gate, Art Club Ro-Ro, loomeinkubaator OBJEKT ja arutelupäev BAZAR.

Station Narva rahvusvahelisi tegevusi, mille eesmärk on tutvustada Eestit kui atraktiivset sihtkohta muusika- ja kultuurihuvilistele, toetatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Station Narva 2022 festivalipassid hinnaga 35 eurot (alates 5. septembrist 45 eurot) ja üksikpiletid hinnaga 20 eurot on müügil Piletilevis. Festivalipass kehtib kõigil kontsertidel 9.–10. septembril ja ettevõtluspäeval (eelregistreerimise alusel), päevapiletid vastavalt 9. ja 10. septembri muusikaõhtuil. Ro-Ro klubi jätkupidudele pääseb nii festivalipassiga kui ka eraldi 10 eurose pääsmega.

Station Narva 2021
Station Narva 2021 Foto: Station Narva / Press
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles