Populaarsed Ameerika näitlejad sai Venemaale sissesõidukeelu

Kultuuritoimetus
Copy
USA näitleja Ben Stiller külastas juuni lõpus Ukrainat ja kohtus Kiievis Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga
USA näitleja Ben Stiller külastas juuni lõpus Ukrainat ja kohtus Kiievis Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga Foto: Credit Image: © Ukraine Presidency/ZUMA Press Wire Service/Scanpix

Ameerika komöödianäitleja Ben Stiller ning näitleja ja aktivist Sean Penn on saanud lõpliku Venemaale sissesõidukeelu. Keelu põhjuseks on näitlejate külaskäigud sõjast räsitud Ukrainasse, mille ajal nimetasid näitlejad president Zelenskõid «suureks sõbraks» ja «kangelaseks», vahendab Rolling Stone.

Venemaa kehtestas esmaspäeval, 5. septembril sanktsioonid 25 ameeriklasele, sealhulgas komöödianäitlejale Ben Stillerile ning näitlejale ja aktivistile Sean Pennile, ning on keelanud neil edaspidi riiki siseneda. See on vastuseks nende avalikule kriitikale Venemaa sissetungi vastu Ukrainasse. 

Putini välisministeerium kandis näitlejad uude nimekirja, kuhu kuulub kokku 25 USA kodanikku, kellele on keelatud Venemaale siseneda. Mõjutatud on peamiselt poliitikud, kaubandusametnikud ja tööstusjuhid. Sanktsioonid keelavad neil Venemaale siseneda.

Juunis Kiievis toimunud kohtumisel sõnas filmide «Zoolander», «Troopiline kõu» ja «Öö muuseumis» staar president Volodõmõr Zelenskõile: «See on minu jaoks suur au. Sa oled mu kangelane!»

Kahekordne Oscari-võitja Sean Penn viibis Ukrainas vahetult pärast sõja puhkemist 24. veebruaril, et salvestada dokumentaalfilmi. Sõja esimestel päevadel oli ta sunnitud ühinema miljonite ukrainlastega, kes Ukrainast Poola kaudu jalgsi põgenesid. Sellest ajast on olnud Penn häälekas Zelenskõi toetaja. Ka naasis Penn juunis Ukrainasse, et kohtuda sõjast räsitud riigi juhiga.

Penn pidi esialgse plaani kohaselt kohtuma Zelenskõiga veebruaris, vahetult enne sõja puhkemist. Penn märkis toona, et Zelenskõi võiks olla hea liitlane ja sõber. 

«Osa sellest, mis teeb ta nii erakordseks, on tema julgus – ta on nii paljude ukrainlaste nägu. See on juhtimine, mille poole peaks kõik pürgima, see on mõttevabadus ja tõeline initsiatiiv, mis on lihtsalt nii liigutav,» sõnas näitleja hiljem. «Ukraina kogu oma mitmekesisusega näitab üles ühtsust, mida tänased väljakutsed nõuavad.»

Lisaks Kiievile külastas Penn ka Butšat ja Irpinit, tsiviilisikute vastu suunatud julmuste toimepanemise kohti. Zelenskõi on Penni toetuse eest ka avalikult tänanud. 

Nii Penn kui ka Stiller on sõda Ukrainas avalikult kritiseerinud. Stiller on ka ÜRO pagulasagentuuri (UNHCR) hea tahte suursaadik.

Sean Penn rääkimas pressikonverentsil Krakowis. 23. märts.
Sean Penn rääkimas pressikonverentsil Krakowis. 23. märts. Foto: Jakub Porzycki/AGENCJA WYBORCZA.pl/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS/Scanpix

 

Lisaks Stillerile ja Pennile on nimekirjas veel 23 nime, sealhulgas Ameerika Ühendriikide senaatorid Mark Kelley, Kevin Kramer, Rick Scott, Krysten Sinema ja Pat Toomey, aga ka kaubandusametnikud, näiteks USA kaubandusminister Gina Raimondo.

Venemaa välisministeerium märgib oma veebisaidil, et need strateegilised korraldused on kooskõlas riigi põhimõtetega. Avaldust jätkatakse: «Ameerika võimude vaenulikud tegevused, mis järgivad russofoobset kurssi, hävitavad kahepoolseid sidemeid ja võimendavad vastasseisu Venemaa ja USA vahel, ning peavad seetõttu saama resoluutse tagasilöögi.»

Morgan Freeman ja Rob Reiner lisati juba mais keelatud ameeriklaste nimekirja, kuhu kuulus kokku 963 nime. See korraldus oli suunatud eelkõige kõrgeimatele valitsusametnikele, sealhulgas ka Joe Bidenile ja Kamala Harrisele, aga ka paljudele ajakirjanikele ja poliitikutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles