Uuring näitab: Pirita kloostri varemed kannavad püsikatuse välja

Kultuuritoimetus
Copy
Pirita kloostrivaremed
Pirita kloostrivaremed Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Juulis ja augustis tehti Pirita kloostri varemetes uuring, mille eesmärk oli välja selgitada kloostrivaremete seisukord ja leida lahendused, mis tagaksid alalise katuse rajamise varemetele ja sellele avanevate vaadete säilimise. Insenertehnilised arvutused näitavad, et Pirita kloostri kirikuhoone seinad on piisava kandevõimega alalise katuse rajamiseks.

«Uuringute raames tehti kindlaks Pirita kloostri paekivimüüride ehitustehniline seisukord. Kahe kuu jooksul fotografeeriti, filmiti ja mõõdistati kloostrivaremeid nii maa pealt, katuseperimeetril kui ka droonide abil õhust ning tehti proovikehade laboratoorsed katsed. Kuna kloostrivaremeid mõjutab maastikulise eripära tõttu suurel määral tuul, tehti ka tuule koormusarvutused. Uuringu insenertehnilised arvutused näitavad, et Pirita kloostri kirikuhoone seinad on piisavalt tugevad alalise katuse kandmiseks,» viitas Pirita linnaosa vanema kohusetäitja Kaido Saarniit uuringule.

Uuring annab väga põhjaliku ülevaate varemete olukorrast. Pirita kloostri varemete kloostrikiriku müüritise üldine seisukord on rahuldav, kuid see vajab restaureerimist. Kiriku paekivimüüride seisukord on rahuldav – põhikehand on terviklik, mille jäikus on tagatud, kirjutatakse uuringus. Samas tõdetakse, et kloostrikirikust põhja pool olevad müüriosad on varisemisohtlikud ja need vajavad kohe kordategemist.

«Uuring sisaldab mitmeid erinevaid näiteid ajakohastest katustest, millised on rajatud kirikutele, katedraalidele ja templivaremetele Rootsis, Hispaanias, Hollandis ja mujal. Arvestades Eesti kliimatiliste olude eripära ja soovi säilitada vaated, on uuringu tegijate hinnangul sobivaim lahendus teras kombineerituna klaasiga. Kuna kloostrikirikut kasutatakse ka kontserdipaigana, tuleb lisaks visuaalsele poolele katustamise lahenduse valikul arvestada näiteks ka ruumi akustikat ja sisekliimat,» vahendas Saarniit.

Püsikatus lubaks linnale kuuluvaid kloostrivaremeid paremini kasutada ja see säästaks nii maksumaksja raha kui ka müüre, sest ajutise katuse paigaldamise ja eemaldamise käigus saavad kloostrimüürid kannatada. Uuringu tegemise ajal toimus kloostrivaremetes Birgitta festival, mille raames paigaldati kloostrikiriku varemetele tellingud ja ajutise katuse konstruktsioonid. Pärast tellingute eemaldamist oli näha uusi vigastusi, kirjutatakse uuringus.

Pirita kloostrikiriku ligikaudsed mõõtmed on 56 x 24,3 meetrit ja üldpindala 1360 ruutmeetrit. Uuringud tegi Pirita linnaosa valitsuse tellimusel Eks Invest OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles