Kultuuri lühiuudised: ERM-is avatakse Peeter Mudisti mahukas näitus

Postimees
Copy
Näitus «Põlev mees Peeter Mudist» ERMis.
Näitus «Põlev mees Peeter Mudist» ERMis. Foto: Sille Annuk

Peeter Mudist

­Eesti Rahva Muuseumis

Eesti Rahva Muuseumi galeriis avatakse 1.oktoobril Peeter Mudisti 80. sünniaastapäevale pühendatud näitus «Põlev mees Peeter Mudist».

Kokku on näitusel eksponeeritud ligi 60 maali ja paarkümmend skulptuuri. Tööd jõudsid näitusele peamiselt kahe Eesti kõige suurema kunstimuuseumi ja kahe erakogu kollektsioonidest.

Näituse kuraatori Reet Margi sõnul kujutavad väljapandud teosed kunstnikule tähtsaid inimesi. Samuti on välja pandud Peeter Mudisti kirjutatud tekstid, mida eksponeeritud teoste juurest lugeda saab.

Peeter Mudist (19.04.1942–02.12.2013) oli eesti maalikunstnik ja skulptor. 1963. aastal asus Mudist õppima ENSV Riiklikku Kunstiinstituuti ning lõpetas kooli 1967. aastal. Seejärel töötas ta 1970. aastatel ENSV Kunstifondi Tallinna Kombinaadi ARS kunstnikuna. Aastatel 1979–1981 oli ta Tallinna Pedagoogilise Instituudi õppejõud.

1989. aastal tunnustati teda Kristjan Raua nimelise kunstipreemiaga, 1991. aastal Konrad Mägi medaliga ning 2001. aastal Valgetähe III klassi teenetemärgiga.

Näituse «Põlev mees Peeter Mudist» kuraator on Reet Mark ja näituse kujundas Emma Eensalu. Näitus jääb avatuks 15. jaanuarini.

Kellerteatri lavale jõuab «Kunksmoor»

Homme esietendub Kellerteatris Aino Perviku nõialugu «Kunksmoor», mille toob lavale Jaanika Juhanson.

Lavastaja sõnas, et «Kunksmoori» lavastama asudes avastas ta, kui karm ja inimlik see lugu võib kohati olla. «Kohtuvad kaks üksikut inimest, kes väga tahaksid koos olla, aga lihtsalt ei oska. Sõprus ja armastus on olulised teemad nii väikestele kui suurtele. Ma ei mäletanud, kui inimlik ja võimas on Kunksmoori tegelaskuju ning kui ilus ja poeetiline sõnakasutus selles tekstis on,» rääkis ta.

«Püüame näitlejatega teha üsna palju fantaasiat nõudvat ja mängulist teatrit. Lapsele on see ilmselt hästi tuttav olukord – tal on mingid asjad, millega ta hakkab mängima, ja nendest tekibki kogu maailm. Meie «Kunksmoori» maailm koosneb erinevatest rütmi- ja keelpillidest, millest ehitame oma helimaailma,» selgitas lavastaja.

Nimitegelasena astub lavale Liia Kanemägi ja kapten Trummi rollis on Riho Rosberg. Kunstnik on Johannes Valdma, helilooja Argo Vals ja valguskunstnik Märt Sell.

Suri räpilegend Coolio

USA räppar, plaadiprodutsent ja näitleja Coolio, keda tuntakse kõige enam 1995. aasta laulu «Gangsta’s Paradise» järgi, suri 59-aastasena, teatas tema mänedžer kolmapäeval.

Grammy võitjast muusik suri Los Angeleses, kuid tema surma põhjus pole veel teada.

Coolio sõber ja pikaajaline mänedžer Jarez Posey rääkis veebilehele TMZ, et Coolio leiti kolmapäeva pärastlõunal elutuna vannitoast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles