Suri aktivist, kes ütles Marlon Brando nimel Oscarist ära

Kultuuritoimetus
Copy
Sacheen Littlefeather 1973. aastal Oscarite jagamisel.
Sacheen Littlefeather 1973. aastal Oscarite jagamisel. Foto: AP/Scanpix

Aktivist Sacheen Littlefeather, kes pidas 1973. aasta Oscarite tseremoonial Marlon Brando eest auhinna tagasilükkamise kõne, suri 75-aastasena. Vähem kui kaks kuud tagasi palus akadeemia Littlefeatherilt vabandust selle pärast, et oli ta oma seisukohtade tõttu peaaegu 50 aastat tagasi kandnud musta nimekirja.

Akadeemia postitas Littlefeatheri järelhüüde pühapäeva hilisõhtul Twitterise. Littlefeatheri hooldaja avaldas Hollywood Reporterile, et näitleja suri pühapäeva keskpäeval oma kodus Põhja-Californias Novato linnas, ümbritsetuna oma lähedastest.

Littlefeather sattus kõrgendatud tähelepanu alla pärast 1973. aasta Oscarite tseremooniat, kui Marlon Brando võitis parima meesosatäitja Oscari rolli eest filmis «Ristiisa», kuid ei osalenud tseremoonial, protesteerides sellega põlisameeriklaste ebaõiglase kohtlemise vastu.

Littlefeather esines üritusel Brando nimel. Ta sõnas, et Brando keeldub auhinda vastu võtmast ja pidas siis lühikese kõne Brando nimel, milles selgitas, et näitleja keeldumine oli osaliselt tingitud «tänapäeva Ameerika indiaanlaste kohtlemisest filmitööstuse poolt … ja televisioonis».

Littlefeather, kes oli tollal 26-aastane, vilistati välja ning hiljem väitis ta, et turvamehed pidid näitleja John Wayne'i lava taga tagasi hoidma, et mees teda ei ründaks. Väidetavalt tegid ka teised isikud lava taga solvavaid žeste. Pärast tseremooniat kanti Littlefeather Hollywoodi musta nimekirja. 

Sacheen Littlefeather põdes rinnavähki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles